Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Szja kedvezmények

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Akinek valamilyen kedvezmény jár a személyi jövedelemadóból, annak érdemes már januárban kitöltenie az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatója, kifizetője az adóelőleg kiszámításához mielőbb, már a januári fizetésénél figyelembe vegye a kedvezményeket.

A leggyorsabb megoldás az online nyilatkozat. Az így beküldött dokumentumot a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek. Továbbra is ki lehet tölteni a nyilatkozatot papíron, amit aláírva, két példányban személyesen kell átadni a munkáltatónak. 

Aki már a januárra vonatkozó fizetésében érvényesítené a kedvezményeket, annak az első bérszámfejtés előtt kell nyilatkoznia. 

Továbbra is adóalap-kedvezmény jár a 25 év alatti fiataloknak. 

Újdonság a magasabb összegű családi kedvezmény a beteg gyermeket nevelő családok számára.

Ugyancsak újdonság a 30 év alatti anyák kedvezménye, amelyet az a 25. életévét betöltött fiatal anya érvényesíthet, akinek a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeke után, vagy magzat után a családi kedvezményre való jogosultsága 2023. január 1-jétől nyílik meg. 

A részletekről a NAV honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők, illetve a 1819-es telefonszámon.