Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jó hír az, hogy semmilyen veszélyhelyzet nem fenyeget, a rossz pedig az, hogy a tavaszias időjárás miatt nincs elég hó, ezért számtalan sípályát kénytelenek bezárni a két szomszédos országban.

Horvátországban ezen a héten tartották meg a Hókirálynő elnevezésű alpesisí-világkupa műlesiklás versenyét, amelyet 2005-től rendeznek meg a Medvednica-hegy Sljeme csúcsán, Zágráb felett. A szerdai versenyt – a már akkor sem ideális körülmények ellenére – még megtartották, de a csütörtökre tervezett műlesikló versenyt már kénytelenek voltak törölni.

A magas hőmérséklet egyszerűen lehetetlenné teszi a mesterséges hó készítését, és felemésztette azt a havat is, amelyet a síterepeknek sikerült elkészíteniük az ünnepek előtt – nyilatkozta Manuela Bozic Badalic, a szlovén sífelvonó szövetség vezetője az STA szlovén hírügynökségnek.

A hóhiány miatt sokan lemondták a szállásfoglalásukat. Vogelben még azt remélik, hogy vasárnap húsz centiméter hó esik, de a többi síközpont nem túl optimista az időjárás-előrejelzést illetően.

Még a legjobb mesterséges hórendszer sem képes havat készíteni, ha 10 Celsius-fok van és 80 százalékos a páratartalom.

Manuela Bozic Badalic hozzátette, hogy máshol mindössze húsz centiméteres hó van, kivéve az olasz-szlovén határon található Kanin-hegységet. Igaz ott is mindössze egyméteres a hó, ami kevés az ottani síterepekre, de síelni azért lehet.

Cerkno, Soriska Planina, Stari Vrh és Gace síterepei zárva tartanak, míg a Kranjska Gora, a Krvavec és a Vogel északon tovább küzdenek, például azzal, hogy a havat más területekről szállítják a pályákra.

Mindezek ellenére Krvavecnél a hótakaró jelenleg mindössze 30 centiméter vastag, és a magas hőmérséklet és páratartalom miatt tovább zsugorodik, így a 13 síliftből már csak öt üzemel, a 26 pályából pedig csak hat tart nyitva – téjékoztatott a szövetség vezetője, hozzátéve, hogy az északkeleti Pohorje és Rogla is a megszokottnál jóval kisebb kapacitással üzemel.

/A nyitókép illusztráció/