Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Szobor a tavon

Újabb látványossággal bővült az adyvárosi tó Győrben. Ezúttal a tó közepére került a Csapásirány című köztéri szobor, amely Kelemen Zénó szobrászművész alkotása.

A győri önkormányzat törekvése, hogy a városrészekben legyenek olyan területek, ahol az emberek megpihenhetnek, kikapcsolódnak, jól érezhetik magukat. Tipikusan ilyen a teljes átalakuláson keresztülment és ma már nagy népszerűségnek örvendő adyvárosi tó környezete is, amely most egy újabb elemmel bővült. – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester.

A tó új látványossága az NKA pályázatának támogatásával valósult meg, amelynek leleplezésén Radnóti Ákos alpolgármester kiemelte, a tó körül mindig történik valami, a közelmúltban például a várjátszóteret bővítették, most pedig egy egyedülálló alkotást adnak át. A városrész önkormányzati képviselője kiemelte, egy modern és egyedi szoborról van szó, amely jól illeszkedik a megújult környezetbe, esti kivilágítása pedig még látványosabbá teszi.

A kompozit technikával készült alkotásról Kelemen Zénó Munkácsy-díjas szobrászművész kifejtette, a mű egy elképzelt lehetséges hullám metaforája, melyben megjelenik az organikus és a geometrikus elemek keveredéséből kialakuló egységes formavilág. „A vízen ringatózás és a hullámok ritmikus ismétlődése valósággá teszi az anyagba merevedett mozgást.”