Szükség van a szén-monoxid-érzékelőkre

Bővült a megbízható szén-monoxid érzékelők köre

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt riasztották a város hivatásos tűzoltóit Mosonmagyaróváron vasárnap délután egy Liszt Ferenc utcai családi házhoz, ahol négy ember rosszul lett az épületben.

Egy érkező családtag észlelte a rosszullétet, aki a levegőre segítette rokonait, valamint értesítette a mentőket és a tűzoltókat.  A tűzoltók méréseket végeztek és kimutatták a mérgező gázt az ingatlanban, ahol gázkazánnal fűtöttek. A kazán bár zárt égésterű (biztonságos)  volt, a füstelvezető csöve kicsúszott a kémény nyílásból, így került a mérgező gáz a lakótérbe. A gázszolgáltató munkatársai kizárták az ingatlant a szolgáltatásból, a mentők a négy fős családot kórházba szállították.  A lakók nem rendelkeztek szén-monoxid-érzékelővel.

A fenti esetből is látszik, hogy nem elég egy biztonságos (zárt égésterű) kazán, az is fontos, hogy a tüzelőberendezés füstcsöve legyen fémbilinccsel a falhoz rögzítve, ne tudjon szétcsúszni, kiesni a helyéről.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy fontos a gázüzemű berendezések (pl. vízmelegítő) biztonságos működéséhez a szellőztetés, a levegő utánpótlás biztosítása, a szellőztetés mellett, a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, – szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos. A biztonság növelése érdekében javasolt a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése.

A megbízható szén-monoxid-érzékelők listája itt található

Híradó főszerkesztő, riporter