Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétvégén 66. alkalommal rendezték meg a hollywoodi zeneipar egyik legnívósabb gáláját, a Grammy-díjátadót. Taylor Swift pedig rekordot döntött azzal, hogy eddig ő rendelkezik legtöbb szobrocskával az év albuma kategóriában.

Taylor Swift, a tizenháromszoros Grammy-díjas énekesnő, nemcsak a zenei világban tűnik ki, hanem egyre inkább befolyásolja az amerikai politikai életet és a választások kimenetelét is. Az idei Grammy-gálán ismét bizonyította tehetségét, de nem ez az egyetlen terület, ahol nyomot hagy.

Egy friss felmérés szerint, melyet a Redfield & Wilton Strategies végezett, Swift jelentős hatással bírhat az amerikai választópolgárok döntéseire. A kutatás szerint a megkérdezettek 18%-a nagyobb valószínűséggel adná a voksát egy olyan jelöltre, akit Swift támogat, míg 17% kisebb valószínűséggel. Fontos megjegyezni, hogy a résztvevők majdnem fele, 45%-a, magát az énekesnő rajongójának vallja, ami kiemeli Swift befolyását különösen a fiatal szavazók körében.

Swift nem újkeletű szereplő az amerikai politikai életben. Korábban aktívan támogatta Tennessee állam demokrata kormányzóját, Phil Bredesent a 2018-as szenátusi versenyben, és 2020-ban nyilvánosan Joe Biden jelenlegi elnök mellett állt ki. Az énekesnő Donald Trump elnöksége alatt is aktívan felemelte a hangját politikai ügyekben, különösen a LGBTQ+ közösség jogai mellett.

Swift üzenetei nemcsak hogy eljutnak rajongóihoz, de komoly hatással vannak az amerikai társadalom szélesebb rétegeire is. A New York Timesra hivatkozva a Világgazdaság arról számolt be, hogy Joe Biden csapata aktívan keresi Swift támogatását, ami alátámasztja az énekesnő politikai befolyásának fontosságát.

Swift nem csupán egy zenei tehetség, hanem egy véleményformáló szuperfegyver is, aki képes összekapcsolni a zenei sikereit a politikai aktivizmussal. Az, hogy egy világhírű művész ennyire nyíltan és határozottan áll ki politikai kérdések mellett, nem csak ritka, de kiemelkedően fontos is az amerikai társadalom számára. Swift példája rávilágít arra, hogy a kultúra és a politika milyen szorosan összefonódhat, és hogy egy művész szavai, tettei milyen mélyen és széles körben képesek befolyásolni a közvéleményt és a politikai döntéseket.

Taylor Swift tevékenysége és nyilvános állásfoglalásai így nemcsak zenei, hanem politikai diskurzust is formálnak, ami azt jelzi, hogy szerepe és befolyása az amerikai társadalomra messze túlmutat a színpadi jelenlétén.