Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén tizenhatodik alkalommal hirdetik meg a „Humanitárius Település” pályázatot, a hazai önkormányzatok pedig március végéig jelentkezhetnek.

A cím elnyerését megpályázhatja minden település – falu, község, város vagy városrész, kerület vagy kerületrész – önkormányzata március 31-ig, online vagy postai úton. Leginkább azt vizsgálják a pályázati anyagban, hogy a közösség mennyire vesz részt aktívan a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tevékenységében, különös tekintettel az önkéntes munkára, a véradásra és az elsősegélynyújtásra.

A szervezet 2023. március 31-ig várja a hazai települések önkormányzatainak pályázati anyagát. A sikeresen pályázók a következő egy évben viselhetik a Humanitárius Település címet. A minősítés igazolja, hogy adott önkormányzat a Magyar Vöröskereszttel együttműködve támogatja és elősegíti a humanitárius szervezet eszmeiségét, munkáját.

A részletes pályázati felhívás a voroskereszt.hu weboldalon olvasható.

A sikeresen pályázó önkormányzatok májusban, a Humanitárius Települések Országos Találkozója rendezvényen vehetik át a Humanitárius Település címmel járó oklevelet.

A Humanitárius Település címmel együtt a Magyar Vöröskereszt elismeri, hogy a település kiáll a szervezet alapértékei mellett. Azon település, amely egymást követő két évben veheti át a minősítést, jogosultságot nyer egy márványtábla kitételére. A címet harmadik alkalommal is elnyerő települések elhelyezhetik a településhatáron található üdvözlőtáblájukon a Humanitárius Település jelzést.

Ezt követően ötévente szükséges újabb pályázatok útján megerősíteni a Humanitárius Település címet. Azon települések, amelyek huszonhárom éven keresztül sikeresen pályáztak, a Humanitárius Település cím örökös viselésére jogosultak.