Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Téli ítélkezési szünet lesz a bíróságokon

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Téli szünetet tartanak a bíróságok. Ez azt jelenti, hogy december 19-től egészen 2023 január 6-ig nem lesznek tárgyalások. – közölte a Győri Törvényszék.

A polgári perrendtartásban meghatározott úgynevezett tél ítélkezési szünet időtartama a felekre nézve megállapított határidőkbe nem számít bele. A határidők számításának általános szabályai irányadóak azonban az ítélkezési szünet alatt is a soron kívüli eljárás, az előzetes bizonyítás esetén, illetve egyes végrehajtási perekben és nemperes eljárásokban.

A téli ítélkezési szünet a határidők számítását büntető ügyekben nem érinti. A büntetőügyek esetében a büntető bírák eljárnak az előállításos ügyekben, a gyorsított eljárásokban és döntenek a kényszerintézkedések alkalmazásáról pl.: letartóztatás elrendeléséről.

A bíróságok főszabály szerint ezen időszakban tárgyalásokat nem tartanak.

A szónetben valamennyi bírósági épület kezelőirodája hétfőtől péntekig naponta 9-11 óra között fogadja az ügyfeleket és ebben az időszakban érhető el telefonon. A bíróság a téli ítélkezési szünet tartama alatt is fogadja az elektronikus ügyfélkapun keresztül, illetőleg postai úton megküldött beadványokat, és a bíróság épületeiben elhelyezett gyűjtőládákban személyesen is mód van a beadványok benyújtására.