Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

Tiéd lehet akár Babits Móricz Zsigmondnénak dedikált kötete

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

De a kuriózumnak számító Radnóti Miklós- és Szendrey Júlia-fotókra is licitálhatsz. Közel száz évet felölelő, majdnem négyszáz tételt számláló gazdag aukciós anyaggal jelentkezik a Múzeum Antikvárium 41. árverése. 

  • Babits Móricz Zsigmondnénak dedikált verses kötete
  • József Attila Medvetáncának első kiadása
  • Weöres Sándor dedikált példánya 
  • 20. század eleji írók, költők jelentős művei

Többek között ezekre licitálhatsz a december 1-jei aukción.

Az aukció egyik tétele a 17 éves Jókai Mór versfordításának kézirata lesz, melyet a későbbi író iskolatársának ajánlott Jókay Móric aláírással. De izgalmas tételnek ígérkezik Rejtő Jenő A megkerült cirkáló című kalandregényének rendkívül ritka első kiadása. 

Az aukciós anyag legérdekesebb tételei között egyaránt megtalálhatóak régi térképek és látképek, valamint fotók és kéziratok.

Van egy tétel, ami eddig nem szerepelt licitálásokon

Ez pedig egy kézzel színezett, nagy méretű litográfia, amely a Lánchíd egyik első hiteles ábrázolása, és hazai árverésen mostanáig még nem szerepelt. A másik ritkaság a kiegyezés utáni első, Szent István-napi körmenet litografált ábrázolásának emléklapja.

Az árverés legrégebbi darabja, egy 1296-ban kelt, pergamenre írt szerződés. Ebben egy magyar gyökerekkel bíró olasz család birtokmegosztási ügyeit jegyezték le. 

Szóval ha szeretnél valami igazán egyedit és különlegeset, ami kézzelfoghatóvá teszi a múltat, akkor ez egy remek alkalom lehet!

Fotók forrása: Múzeum Antikvárium