Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Több szén-monoxid mérgezés is volt az elmúlt időszakban

Az elmúlt időszakban többször is kellett vonulniuk a tűzoltóknak szén-monoxid mérgezéshez, ráadásul az újév reggelén egy halálos áldozatot is követelt a gyilkos gáz. A megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményben hívja fel a figyelmet, hogy miképp előzhető meg a baj. 

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt, fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba ajánlatos résszellőzőt szereltetni. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni. A fokozottan légzáró ablakok mellett gyakoribb szellőztetésre van szükség.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, – fejfájás, émelygés, hányinger – ezért nehezen felismerhető.

A rendszeres szellőztetés mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, – szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére is.

Mindenkinek javasolják a megfelelő minőségű, szaküzletben vásárolt szén-monoxid-érzékelő beszerzését is, hiszen életet menthet!

A szén-monoxid-érzékelők listája a Katasztrófavédelem oldalán érhető el.