Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Több, mint 50-szer riasztották az elmúlt héten a tűzoltókat

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Győr-Moson-Sopron vármegyében az elmúlt héten ötvenegy eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek.

A tűzoltóknak a legtöbb munkát balesetek adták, de lakástüzek miatt is riasztották őket: 

  • Erkélyszigetelési munkálatok közben tűz keletkezett egy négyszintes társasház legfelső emeletén kedden kora délután Győrben, a Rákóczi Ferenc utcában. A tűz átterjedt két tetőgerendára, amelyet a város hivatásos tűzoltói eloltottak, majd megbontották a tetőt további izzó részek után kutatva. A tűzzel érintett lakásból a tűzoltók két lakót és három munkást lekísértek. Az egységek ezután átvizsgálták a lakásokat és átszellőztették a füsttel telítődött épületet. Az ingatlant tizennégyen hagyták el a munkálatok idejére, ők egy óra múlva visszatérhettek otthonaikba. Az egyik tűzzel nem érintett lakás lakhatatlanná vált, ezért négyen rokonokhoz költöztek. 
  • Két személyautó ütközött szerda délután a 83-as számú főút 59-es kilométerénél, a Kajárpéci lehajtónál. Az egyik autó sofőrje beszorult a roncsok közé, őt a győri hivatásos és a győrszemerei önkéntes tűzoltók feszítővágó segítségével kiszabadították, majd kiemelték a járműből és átadták a mentőszolgálat munkatársainak, azonban az életét már nem lehetett megmenteni. A másik kocsiban hárman utaztak, ketten súlyos, egy ember pedig könnyű sérüléseket szenvedett. A műszaki mentés és a rendőrségi helyszínelés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták. 
  • Kamionba rohant hátulról egy furgon csütörtök délután, az M1-es autópálya 104-es kilométerénél, Nagyszentjános térségében. A kisteherautóban hárman utaztak, ketten beszorultak, őket a győri hivatásos tűzoltók feszítővágóval kiszabadították, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak, akik súlyos sérülésekkel kórházba szállították őket.  A harmadik utas a jármű mellett feküdt, amikor a tűzoltó egység kiérkezett, az ő életét nem lehetett már megmenteni. A műszaki mentés idejére a sztráda érintett szakaszát teljes szélességében lezárták. 
  • Két személyautó ütközött péntek délután Sopronban, a Felsőbüki Nagy Pál utcában. A soproni hivatásos tűzoltók áramtalanították mindkét járművet és megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben az egyik autó sofőrje könnyebben megsérült, őt kórházba vitték a mentősök. A másik járműben ketten utaztak, ők nem sérültek. 
  • Rosszul lett és nem nyitott ajtót egy ember szombat délután Fertőszéplakon, a Petőfi utcában. A kapuvári hivatásos és a hegykői önkéntes tűzoltók kifeszítették a bejárati ajtót és kihozták az eszméletlen sérültet az épületből. Az egységek a lakásban több gázpalackot is találtak és magas gázkoncentrációt mértek a levegőben. Egy gázpalackról működő hűtő okozta a bajt, amelynek a nyomáscsökkentője nem volt megfelelően rácsavarva a palackra. A sérültet a soproni kórházba szállították a mentőszolgálat munkatársai. 

A tűzoltói beavatkozást igénylő esetek alkalmával összesen tizenhat ember sérült meg, ketten pedig életüket veszítették.