Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Több, mint hatvanszor riasztották a tűzoltókat az elmúlt héten

Győr-Moson-Sopron vármegyében az elmúlt héten hatvanegy eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltók – közölte a Katasztrófavédelem.

A lánglovagokat a legtöbb esetben balesetekhez riasztották, de több lakástűz is munkát adott nekik:

  • Családi ház kéményében lerakódott korom égett hétfő reggel Harkán, a Rét utcában. A soproni hivatásos tűzoltók kitárazták a fűtőanyagot a vegyes tüzelésű kazánból, majd az égéstermék-elvezetőt felülről átvizsgálták és a kialakult dugót áttörték, végül megszüntették az izzást. A lakók a továbbiakban alternatív módon oldják meg a fűtést. Az eset során nem sérült meg senki.
  • Egy nyerges kamion pótkocsija teljes terjedelmében égett kedden délután az M1-es autópálya 133. kilométerszelvényében, Börcs térségében, a főváros felé vezető oldalon.  A győri és a lébényi hivatásos, valamint a börcsi és az abdai önkéntes tűzoltók oltották el a tüzet. A kamion rakománya textiliparban használt műszálas cérna, fonalak és műanyag granulátum. A helyszínre érkezett egy rakodógép is, hogy az összeolvadt rakományt szétbontsa, amelyet a tűzoltók folyamatosan visszahűtöttek. A beavatkozás idejére az autópálya Budapest felé vezető oldalát teljes szélességében lezárták. A tűzeset során nem sérült meg senki.
  • Két személyautó ütközött szerda délután Sopronban, a Ferenczy János utcában. A soproni hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, letakarították az utat és megszüntették a forgalmi akadályt. Mindegyik autóban csak a sofőr utazott, az egyikük könnyű sérüléseket szenvedett. A műszaki mentés ideje alatt egy sávon haladt a forgalom.
  • Két személyautó ütközött szerda délután az 1-es számú főúton Mosonmagyaróvár és Kimle között. A járművekben összesen hárman utaztak. A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak, akik súlyos sérülésekkel kórházba szállították. A műszaki mentés ideje alatt a főút melletti mezőgazdasági úton irányítás mellett haladt a forgalom.
  • Kigyulladt egy öt szintes panelépület második emeleti lakásának erkélye és az egyik szobája péntek délután Győrben, az Ikva utcában. A győri, a pannonhalmi és a lébényi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltották el a lángokat. Az épületet tizenkilencen elhagyták a tűzeset kezdetekor, ők két óra múlva visszatérhettek otthonaikba. A belélegzett füst miatt egy embert enyhe füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak a mentőszolgálat munkatársai. A kigyulladt lakásban ketten éltek, nem sérültek meg, az ingatlan azonban lakhatatlanná vált, ezért lakosságvédelmi intézkedés keretében önkormányzati ingatlanban szállásolták el őket.
  • Egy családi ház kéményében lerakódott korom égett szombat este Kajárpécen, a Kis utcában. A vegyes tüzelésű kazánban a tulajdonos elfojtotta a tüzet, mire a győri hivatásos és a győrszemerei önkéntes tűzoltók kiérkeztek. Az egységek eloltották a tüzet és kitisztították az égéstermék-elvezetőt. A ház lakói alternatív módon oldják meg a fűtést. Az eset során nem sérült meg senki.
  • Egy száz négyzetméteres családi ház kazánháza és a tetőszerkezetének egy része égett vasárnap hajnalban Győrszemerén, a Felpéci úton. A győri hivatásos, valamint a győrszemerei és a téti önkéntes tűzoltók oltották el a tüzet, majd megbontották a tetőszerkezetet további beizzások után kutatva. Mire az egységek kiérkeztek a helyszínre a tulajdonos kihozott az épületből egy propánbutángáz-palackot, amelyet nem ért hőhatás.  A családi ház fűtés és áramellátás nélkül maradt, ezért a két lakó az ingatlanon található kisebb lakásba költözött. A tűzeset során nem sérült meg senki.

A tűzoltói beavatkozást igénylő esetek alkalmával összesen hat ember sérült meg.