Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Több a házasság, de még több a válás

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyre több házasságot kötnek Magyarországon. A szám 2014 óta folyamatosan növekszik. Mára hazánk az első az uniós rangsorban – olvasható egy, a házasság hetén közzétett statisztikából. Idehaza a házasulandók életkora nem tolódott ki olyan mértékben, mint az uniós átlag: a magyar nők 29 évesen kötik az első házasságukat, míg az unióban ez átlagosan 31 évesen történik meg.

Míg Európában stagnál a házasságkötések aránya, addig Magyarországon 2014 óta folyamatosan növekszik – olvasható az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány legfrissebb közlésében, amelyben a házasság hete alkalmából tekintik át a kapcsolódó statisztikákat. A 2022. évi népszámlálás adatai alapján megállapítható, hogy Magyarországon – az európai trendekkel összhangban – a házasságban élők aránya csökkent, míg a nőtlenek és a hajadonok száma emelkedett az elmúlt évtizedben.

A folyamat nem csupán a házasságkötések abszolút értékben vett változására utal, hanem a komplexebb társadalmi folyamatokra, amelybe az idősödő európai társadalom, és a változó életmód is szerepet játszik" – mutatott rá az alapítvány. Hangsúlyozták: a házasságkötések száma Magyarországon 2014 óta fokozatosan emelkedik, 2015 óta az európai átlag felett van, 2018-tól pedig első az uniós rangsorban. Ezt követően újabb ugrás következett be a házasságkötések számában, amelyben a családpolitikai támogatási rendszer is fontos szerepet játszik – fűzték hozzá.