Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Többnemzeti országos hadgyakorlat van folyamatban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Honvédség „Adaptive Hussars 23” elnevezéssel, a NATO erők részvételével többnemzeti országos hadgyakorlatot tart 2023 novemberében, melynek célja az ország védelmi képességeinek tesztelése. A nemzetközi gyakorlat keretében az ország számos helyszínén, november 26-ig a fő- és mellékútvonalakon megnövekedett katonai járműforgalomra kell számítani.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta; az Adaptive Hussars 23 a drasztikusan romló biztonsági helyzetben lehetőséget teremt a magyar haderő ütőképességének erősítése, egyúttal megmutatja, hogy Magyarország megbízható tagja a Szövetségnek, a Székesfehérváron felállított NATO parancsnokság, valamint a Magyarországon települt NATO harccsoport hazánk kiemelt szerepét bizonyítja a keleti szárny vonatkozásában; védelmi kiadásaink pedig már jóval a vállalt határidő előtt elérték a GDP 2 százalékát.

Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred légvédelmi rakétaegységei – mintegy százötven fővel és negyvenöt haditechnikai eszközzel, három menetoszlopban – átcsoportosítást hajtottak végre Kecskemétre, Szolnokra és Pápára az Adaptive Hussars 23 elnevezésű, többnemzeti országos hadgyakorlat keretében november 5-én, vasárnap. – számolt be a honvedelem.hu.

Rankay Ayrton főhadnagy arról tájékoztatott, hogy az előretolt szárazföldi harccsoport kötelékében vesznek részt a feladatokban: „a gyakorlat következő fázisában átcsoportosítást hajtanak végre Tiszaroffra, és a vízi átkelést biztosítják. Az átkelést követően – a gyakorlat következő fázisában – az ország keleti részében fogunk feladatokat végrehajtani”.

A Magyar Honvédség idei legnagyobb gyakorlata során többek között az Alap Altiszti Felkészítésen résztvevő leendő altisztek, valamint az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred is átcsoportosítást hajtott végre.

 

Forrás: honvedelem.hu

Kép: honvedelem.hu