Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Tönkretenné az erődrendszert a Dunakapu tér alá tervezett mélygarázs

Az Arrabona Városvédő Egyesület hivatalos állásfoglalást kért az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságától a Dunakapu tér-re tervezett mélygarázzsal kapcsolatban. Az ICOMOS nevében Nagy Gergely elnök válaszából egyértelműen kiderül, visszafordíthatatlan károkat szenvedne az építészettörténeti és várostörténeti értéket képviselő reneszánsz erődrendszer mélygarázs építése esetén.

Az alábbiakban az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság nyilatkozatát olvashatják:

 

A győri Dunakapu tér  beletartozik a magyarországi limes tervezett világörökségi helyszín frissen meghatározott győri magterületébe. A tér területén és a környékén előkerült leletek alapján biztonságosan a római erőd melletti katonai vicus, polgári település maradványai várhatók. Ugyanitt jól ismert Győr reneszánsz erődrendszere.

 

Mindkettő fontos műemléki együttes, ezért várható, hogy a téren a kora újkori erőd maradványai mellett jelentős római lakó- és egyéb épületek kerülhetnek elő, és a középkori erődítés maradványait sem lehet kizárni. Az erre a helyszínre tervezett mélygarázs megvalósulása esetén ezek – a Győr várostörténete szempontjából is különösen fontos értékek  – pusztulnak el. A Dunakapu tér a világörökségi címre javasolt és előterjesztés alatt lévő Limes rendszer egyik legfontosabb szakasza. A mélygarázs építése súlyosan veszélyeztetné a világörökségi pályázat sikerét. Nem fogadható el, hogy a javasolt világörökségi magterületen belül valamely római vagy középkori épület, épületrész sérüljön, különösen nem a nevezési időszakban.

 

A fentiek miatt javasoljuk, hogy a mélygarázs építését a városban olyan helyen valósítsák meg, ahol nem semmisítenek meg építészettörténeti, várostörténeti értékeket.

 

Budapest, 2011-03-30

 

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága