Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Sajnos egyetlen kiskedvenc sem élhet örökké, elvesztésük az élet elkerülhetetlen velejárója. Ám úgy tűnik, lesz rá mód, hogy ezt valamelyest késleltessük: a Loyal for Dogs nevű amerikai biotechnológiai vállalat egy olyan gyógyszert fejlesztett, amely a kutatók reményei szerint egy napon meghosszabbíthatja egyes nagy kutyafajták élettartamát.

 

Bár a szernek még át kell esnie a klinikai vizsgálatokon, az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) szerint az előzetes adatok alapján „észszerű várakozásokat lehet támasztani a hatékonysága felé” – teszik hozzá. A Loyal for Dogs alapítója és vezérigazgatója, Celine Halioua is bizakodóan nyilatkozott, mint mondta: „befejeztük a LOY-001 nagy testű kutyák élettartamának meghosszabbítására való felhasználására vonatkozó feltételes jóváhagyási kérelmünk technikai hatékonysági részét”.
 

A cikkben kifejtik, a LOY-001 kódnévvel ellátott szer a 7 éves és annál idősebb, legalább 18 kilogramm súlyú kutyákat célozza, amit injekció formájában hoznának forgalomba, s a szert 3-6 havonta adhatja be az állatorvos. Ám a kutatók két másik változaton is dolgoznak (LOY-002 és LOY-003), amiket naponta, tabletta formájában kellene beadni – a 003-as verziót a legkisebb fajtákon kívül minden idősebb kutyának be lehetne adni.

A szer minden változata azonos mechanizmuson alapul
Az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) nevű hormont korlátozza, ami nevéhez képest nemcsak a növekedést, de az öregedést és az élettartamot is szabályozza olyan állatokban, mint a férgek, az ecetmuslicák vagy az egerek. Hogy ezek az összefüggések a kutyákra is kiterjednek-e, egyelőre nem vehető biztosra, de a kutatók szerint okkal feltételezhető, hogy az IGF-1 magas szintje felgyorsíthatja a kutyák öregedését – magyarázzák.

Hozzáteszik, a nagyobb kutyafajtáknál ez hatványozottan igaz lehet: egyes nagy fajták IGF-1-szintje akár 28-szor magasabb lehet, mint kisebb társaiknál, hiszen ez a hormon hajtja a sejtnövekedést és teszi lehetővé, hogy a nagyobb kutyafajták akkorára nőjenek. Ez a hormon aztán később is megteheti a hatását: amikor a növekedés megáll, az öregedés folyamatát felügyelheti tovább a hormon – és bár egyetlen hormon sem felelős kizárólagosan az öregedésért, az IGF-1 működése az egyik legjobban tanulmányozott útvonal az állatmodellekben, ezért a kutatók szerint érdemes tovább vizsgálni a hatásait.

A Loyal for Dogs kutatóinak egyelőre még nem publikált megfigyelési tanulmánya több mint 450 nagy testű kutya egészségügyi állapotának vizsgálata után állapította meg, hogy az alacsonyabb IGF-1-szintű kutyák kevésbé hajlamosak a csontok törékenységére, illetve jobb az életminőségük. Az FDA a kutatási adatok áttanulmányozása után jelentette ki, hogy a LOY-001 képes lehet meghosszabbítani a kutyák élettartamát, a Loyal pedig abban bízik, hogy 2026-ig megkapják a gyógyszer feltételes engedélyét.