Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

De lebuktak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkabérrel és járulékkal kapcsolatos, visszatérő trükköt fedezett fel egy cégnél.
A hibát helyreigazítva több mint 5 millió forint költségvetési befizetést értek el.
Egy tanácsadó cég a munkabérrel és a járulékokkal próbált trükközni. Először bevallotta, majd önellenőrzéssel lenullázta az adókötelezettséget, és természetesen a fizetési kötelezettséget is. A NAV egyik kockázatelemző rendszere azonban pontosan ilyen esetekben riaszt, és vizsgálatra jelölte a céget.

Irány a könyvelő

A revizorok felvették a kapcsolatot a társaság könyvelőjével, és így rövid úton kiderült, hogy a kötelezettségeket nullázó önellenőrzés nem állta meg a helyét, hiszen a munkabér és annak járulékai szerepeltek a könyvelésben. 

Minden jel arra utalt, hogy ezeket az összegeket ténylegesen kifizették. 

A cég is belátta, hogy nem volt helyes az eljárása, és egy újabb önellenőrzéssel bevallotta és befizette az elmaradt kötelezettségeket.

A cégnek nem volt elég

A revizorok továbbra is figyelemmel kísérték a társaság bevallásait, így kiderült, hogy három hónap „rendes magaviselet” után a cég újra megpróbálkozott a trükkel. Egy újabb ellenőrzés azonban meggyőzte, hogy a továbbiakban már ne éljen ezzel a módszerrel. Az eljárások hatására több mint 5 millió forint adókötelezettséget vallott és fizetett be a társaság.