Tudástorony és beltéri fa az új tatabányai könyvtárban

József Attila Könyvtár

Az épület 3850 négyzetméteres telken, csaknem 3400 négyzetméter alapterülettel jön létre a Laterex Építő Zrt. és az EP Konstruktív Kft. közreműködésében és kivitelezésében.

A Tatabánya Megyei és Városi Könyvtár a város főterén, a vasútállomás, az Árpád Gimnázium, és a Városháza közötti területen helyezkedik el. A projekt eredetileg felújításként kezdődött el, azonban a munkálatok során több statikai probléma is felszínre került, melyeket szintén orvosolni kellett.

„A létesítmény mintegy 3 milliárdnyi önkormányzati forrásból valósul meg, mely több fővállalkozói szerződéses összegből tevődik össze” – nyilatkozta lapunknak a Laterex Építő Zrt. szakembere. A Laterex és konzorciumi partnere, az EP Konstruktív Kft. által közösen elvégzett munkarész megközelítőleg 1,6 milliárd forintnyi összeget tesz ki.

A beruházás szükségessé vált, mivel jelenlegi területen a régi könyvtárépület 1964-ben épült, melyet utoljára az 1980-as években bővítettek, újítottak fel.

A korábbi 1500 négyzetméter alapterületű könyvtárépület, sem méretében, sem állagában sem tudta már tökéletesen kiszolgálni feladatát. Többek között ezért is volt szükség korszerűsítésre és bővítése.

Az olvasótér közepén felül egy piramis alakú bevilágító került beépítésre fényt adva az olvasótérnek és az alatta elhelyezkedő beltéri fának, mely a könyvtár „zöld” jellegét hivatott szimbolizálni.

Az épület sarok részén egy úgynevezett tudástorony jött létre, mely a gazdasági- és a kiszolgáló részt takarja. Itt kerültek elhelyezésre az irodák mellett a könyvraktárak, melyeket a szokásostól eltérően az épület felső területén alakítottak ki, ezzel is nagyobb feladatot adva a statikus tervezőknek és a szerkezetépítőknek. A torony érdekes esti világítása a tudás misztériumát sejteti.

A tervezők figyeltek a tudástorony külső homlokzati szálcement burkolatára is, mely remekül harmonizál a szemben lévő Árpád Gimnázium főbejáratával.

Az építkezés során különböző funkciójú területeket kellett létrehozniuk a kivitelezőknek. Továbbá szem előtt kellett tartani az eredeti pavilonos olvasóterem és a mellékszárnyak tömeg- és formai karakterét. Az épület fővonalában elhelyezett tágas előcsarnokon keresztül lehet megközelíteni az oldalszárnyakon elhelyezkedő olvasóteret, illetve a gyermek könyvtárat-, és alkotóteret.

Az épületbe belépve a galériás előcsarnokban a földszinten közösségi tér várja a látogatókat magazinolvasóval, kávézóval, gyermekkönyvtárral és internetező asztalokkal, illetve egy többfunkciós alkotó-előadótér is helyet kapott.

Mindezek mellett az első emeletre került a helyismereti-, a helytörténeti- és a muzeális gyűjtemény, valamint egy kutatószoba és a megye könyvtárosainak képzését szolgáló oktatóterem is.

Jelenleg az épület befejezésénél tart a kivitelező Laterex Építő Zrt., és már megkezdődtek a létesítmény műszaki átadás-átvételi folyamatai is.

“Az épület projektje eredendően felújításnak indult, de a feltárási-bontási munkák megkezdésével több statikai probléma a felszínre került, melyet bontással, újraépítéssel, vagy megerősítésekkel kellett orvosolnunk” – avatott be a részletekbe a kivitelező munkatársa. „Az olvasótéri alaptesteket feltárás után meg kellett erősíteni, mivel rossz állapotban voltak, illetve az eredeti épület a jelenlegi statikai követelményeket – mint például a földrengésbiztonság – sem tudta biztosítani, továbbá a gyerekkönyvtári födém hóterhelésre sem volt alkalmas, ezért azt is bontanunk, majd újraépítenünk kellett” – tette hozzá.

A Laterex Építő Zrt. részéről az átadás augusztus közepére várható, ezek után kezdődhet meg a könyvtári dolgozók és a könyvek visszaköltöztetése. Az iskolások és a nagyközönség előtt azonban csak december elején várható a könyvtár megnyitása.

Forrás: magyarepitok.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó