Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Talán nem is hinnéd. Már az 1700-as évek közepén több feltaláló tűnt fel sok különböző típusú görkorcsolyával, ám irányítási problémák miatt egyik sem volt sikeres. Az első görkorcsolyák a jégkorcsolya mintájára készültek, kerék korcsolyának hívták őket. . Kezdetben a görkorcsolyát „kerék korcsolya"-nak nevezték. Ezt a típust egy bálon mutatta be John Joseph Merlin, 1760-ban. 
1819-ben, Párizsban Petitbeld szabadalmaztatta az első görkorcsolyát, melynek bőr szíja és három kereke volt. 1823-ban a brit R.S. Tyler megalkotta az ötkerekű Volito görkorcsolyáját.

A lényeg, hogy 1863-ban James Plimpton leküzdötte a kanyarodás problematikáját. A kereket két sorba helyezve rögzítette. 

Innentől már megvolt a jól működő alap, persze ezt mindig lehetett tökéletesíteni.
Eleinte a görkorcsolyázás a gazdagok számára volt elérhető, de ahogy elárasztották a piacot az olcsó másolatok, úgy nőtt a sportág népszerűsége.

Hallottad?

1866-ban Izlandon átadták az első görkorcsolyapályát, 1882-ben Daytonában megrendezték az első nemzetközi görkorcsolya versenyt. 1921-ben megalakult Európai Görkorcsolyázó Szövetség, melynek székhelye: Róma.  A Magyar Országos Görkorcsolya Szövetség pedig 1993-ban jött létre.
(forrás: jgypk.hu/fotó: rollerenligne.com)