Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Így üzentek anno képeslapon a fiatalok. Persze van, akinek maga a szó is idegen: levelezőlap, képeslap. Csodálkozni nincs is miért az elektronikus üzenetek korában. Amikor: kép kiválaszt, lement, csatol, elküld. De nem volt ez mindig így. 

Az első, amihez nem kellett boríték

Egyik oldalán illusztráció vagy fotó, másik oldala maga a közlendő felület.  A képeslap a postai levelezőlapból fejlődött ki. Az Osztrák-Magyar Monarhiában  1869. október 1-jén hozták forgalomba az első „levelezési lapot”,  amin a „Correspondenz-Karte” feliraton kívül az osztrák és a magyar címer volt látható. Egy hónappal később a német feliratot felváltotta a magyar „Levelezési lap”. 

A legfontosabb dátum azonban: Párizs, 1878. június 1. A nemzetközi postakonferencián elfogadták hivatalos postai küldeménynek. Az évek alatt a levelezőlapok díja a zárt levél díjának a felére csökkent. 

Hogy ki volt a levelezőlap feltalálója, nem egyértelmű, többen is magukénak érzik a sztorit. 

Hazánkban kétfajtából lehetett választani

A magyar képeslapkiadás 1896-ban, a millennium évében kezdődött. 1896-ig csak két alkalmi levelezőlap jelent meg, de a kiadóik ismeretlenek. Az egyiket 1891-ben adták ki a temesvári dél-magyarországi ipari- és mezőgazdasági kiállításról, a másik 1895-ben jelent meg Kis-Czellről, a király látogatása alkalmából. 

Az imázsfilm őse?

Tulajdonképpen igen. Kultúrtörténeti jelentőségűek. Az adott kor jellemzőit láttatja, épületeket, eseményeket, divatot. Eredeti funkciója mára megfogyatkozott. Néhány éve minden nyaralás első feladata volt a képeslap küldés, ma gyakrabban szerzünk be hűtőmágnest, vagy dobunk egy fotót. 

Gondoltad volna?

Legyen ez a csattanó képeslaptörténelmünkre. Anno meglepetést jelentettek az úgynevezett csókküldemények.

"Az egri Hassel-beuer Annának például ezer csókról adott fel „utalványt” hódolója, Lajos, aki kiköti: e csókokat majd a személyes találkozáskor kéri vissza."

Szólnak a históriák. Nem véletlenül.

Elterjedt szokás volt a szerelmeseknél, hogy ha közeledik a titkos randevú időpontja, ferdén ragasztották fel a bélyeget. 

Na ugye? Ezt az e-mail nem teszi lehetővé!