Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egy londoni cég, a NextGen Nano megalkotott egy olyan átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem befolyásolja a növények fényellátottságát és fejlődését.

A jelenlegi helyzetben abszolút szükség van az ehhez hasonló fejlesztésekre, hiszen nemcsak a növények fejlődéséhez, hanem a villamos energia termeléséhez is hozzájárulnak.
Az új fejlesztésű napelem rugalmas, tartós és környezetbarát biopolimerekből készül, a technológia célja pedig az, hogy felváltsa a hagyományos, törékeny, nehézfémeket tartalmazó napelemeket, valamint fenntartható módon járuljon hozzá az üvegházak energiaellátottságához.
Az Észak-Karolina Állami Egyetem (NCSU) és a NextGen Nano által végzett kísérleteknél speciális optikai bevonattal ellátott szerves napelemeket használnak, a napfény spektrumának fényáteresztő réteggel történő szabályozásával pedig manipulálhatóvá válik a növények klorofilltartalma.
Ezt azt jelenti, hogy optimalizálni tudják a fejlődésüket, miközben villamos energiát termelnek, amellyel biztosítani tudják az üvegházban termesztéshez szükséges megvilágítást.
Az OPV panelek gyakorlati vizsgálatakor kimutatták, hogy a kontroll, illetve a fényáteresztő panelek alatt termesztett növények között nincs szignifikáns különbség, a jelenlegi energiaválság pedig rávilágított, mekkora szükség van az ehhez hasonló fejlesztésekre.