A Madách Színház 2022. április 22-23-24-én mutatja be a tizenötödik aradi vértanúról, Kazinczy Lajosról szóló darabot, amelynek címszerepét hármas szereposztásban Borbély Richárd, Jenővári Miklós és Solti Ádám alakítja.

A szabadságharc elevenedik meg

Az új magyar musical az 1848-49-es szabadságharc korát idézi meg, a darabban a kor magyar dallamvilága keveredik XXI. századi zenei formákkal. Az alkotás 52 pályamű közül nyerte el a musical pályázat első díját.

Kazinczy Ferenc fia a darab hőse

A tizenötödik című darab egy különleges hangvételű musical, a zene furcsa kombinációja a hiphop-, rap-stílusnak és a nagyívű musical éneklésnek. A darab maga is különleges, egy kevéssé ismert személyről, Kazinczy Lajosról, a nyelvújító Kazinczy Ferenc fiáról szól, aki a tizenötödik aradi vértanú volt. A szerelmes, bohém, szegény és céltalan ifjúból a szabadságharc hőse lesz.

A klasszikus és a modern találkozik

Meskó Zsolt elmondta: 14 éves korában olvasta Pásztor Emil A tizenötödik aradi vértanú című, Kazinczy Lajosról szóló kötetet, öt évvel ezelőtt merült fel benne az ötlet, hogy a témából szövegkönyvet írjon. Kocsák Tibor zenei vezető kiemelte: attól sikeres és friss egy musical, ha napjaink modern zenei világa belekerül. A klasszikus témát modern zenei világgal bemutató előadás díszlet- és animációtervezője Vízvárdi András, jelmeztervezője Rományi Nóra, a játékmester Valcz Péter. A produkció zeneszerzője Derzsi György, zenei vezetője Kocsák Tibor, koreográfusa Tihanyi Ákos.

Kik szerepelnek az előadásban?

A címszerepet, Kazinczyt hármas szereposztásban alakító Borbély Richárd, Jenővári Miklós és Solti Ádám mellett Baranyai Annamária, Détár Enikő, Gallusz Nikolett, Kecskés Tímea, Ladinek Judit, Miller Zoltán, Posta Victor, Sánta László, Gubik Petra és Simon Boglárka szerepel az előadásban.

 

Kép: erdelyinaplo.ro