A höveji csipkével és a pozsonyi kiflivel bővült a Gyűjtemény. Az egyedülállóan változatos höveji csipke eredete a 19. századig nyúlik vissza, és gyorsan hírnevet szerzett a Győr-Moson-Sopron vármegyei községnek.
Az 1962-es brüsszeli világkiállításon aranyéremmel jutalmazták.
2017 óta az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének része.
Gasztronómiai varázslat
A pozsonyi kifli a téli ünnepek hagyományos magyar süteményeként válhatott hungarikummá.
Első receptje Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvéből ismert.
A hungarikumok az ország arculatának mindennapi és mindenütt jelen lévő építőkövei, amelyek szavak nélkül mesélnek a magyarokról, a hagyományaikról, a leleményességükről.
A Hungarikumok Gyűjteményébe a Hungarikum Bizottság 31. ülését követően 87 nemzeti érték, a Magyar Értéktárba 150 nemzeti érték tartozik.
(fotó: mti-Krizsán Csaba)