Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A höveji csipkével és a pozsonyi kiflivel bővült a Gyűjtemény. Az egyedülállóan változatos höveji csipke eredete a 19. századig nyúlik vissza, és gyorsan hírnevet szerzett a Győr-Moson-Sopron vármegyei községnek.

Az 1962-es brüsszeli világkiállításon aranyéremmel jutalmazták.

2017 óta az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének része.

Gasztronómiai varázslat

 A pozsonyi kifli a téli ünnepek hagyományos magyar süteményeként válhatott hungarikummá.

Első receptje Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvéből ismert.

A hungarikumok az ország arculatának mindennapi és mindenütt jelen lévő építőkövei, amelyek szavak nélkül mesélnek a magyarokról, a hagyományaikról, a leleményességükről.  

A Hungarikumok Gyűjteményébe a Hungarikum Bizottság 31. ülését követően 87 nemzeti érték, a Magyar Értéktárba 150 nemzeti érték tartozik.

(fotó: mti-Krizsán Csaba)