Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába. Mindezt aztért, mert a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a magyar benzin- és gázolajárak 3-5 százalékkal meghaladják a régiós átlagot. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a napokban tett nyilatkozatában utalt rá, hogy a kormány asztalán számos lehetőség van a helyzet kezelésére, beleértve az árrés csökkentését is.

Tavaly szeptemberben Nagy Márton és a Mol képviselői megállapodtak abban, hogy a kereskedők legalább a régiós középmezőny szintjére csökkentik az üzemanyagárakat. Azonban az utóbbi időben az árak jelentősen elmozdultak ettől a szinttől, ami újra felvetette a kormány beavatkozásának szükségességét. – írja a Világgazdaság.

A kormány eddig a KSH adataira támaszkodva döntött arról, hogy belenyúl-e az üzemanyagpiac működésébe. Az új adatok most azt mutatják, hogy a magyar árak valóban magasabbak, ami igazolhatja a kormány aggodalmait. Nagy Márton azonban hangsúlyozta, hogy a kormány több beavatkozási lehetőséget is fontolóra vehet, beleértve az árrés csökkentését, és nem zárta ki az árstop újbóli bevezetésének lehetőségét sem.

A döntés várhatóan szerdán születik meg, és sokak számára meghatározó lesz, hogy a kormány milyen irányba mozdul el az üzemanyagárak stabilizálása érdekében.