Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ez általában mindig sarkalatos kérdés. No és a költségek számításában is fontos tétel lehet. A Yale Egyetem kutatása segítenek.

Mutatjuk az EPI-érték szerinti besorolást

Azt mindenki tudja, hogy mielőtt a csapvíz biztonságosan iható lenne, előbb kezelni kell baktériumok, szennyező anyagok és paraziták ellen, különben akár súlyos betegséget is okozhatna.

A Yale Egyetem kutatása alapján elkészült egy infografika, ahol megtalálható a különböző országok vízminősége az úgynevezett EPI-értékek szerint.

A nulla a legkevésbé biztonságos, a száz a legbiztonságosabb.

Tíz európai ország is tökéletes, százpontos értéket ért el. Természetesen vannak országok, ahol a minőség kifogásolható, a skála alján jellemzően afrikai országok találhatók. Az ábra iránymutató, mert nem sokat mond az országon belüli eloszlásról. Hiszen vannak ahol kiváló minőségű az ivóvíz, ugyanazon ország más területén egyáltalán nem ajánlott szűrés nélkül inni.

Viszont az alapinformáció után érdemes érdeklődni a helyi turisztikai csoportokban, utazási irodákban, ahol biztosra mehetsz a vízfogyasztást illetően.