Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Vádat emeltek a férfi ellen, aki ittasan gázolt halálra egy biciklist

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki ittasan vezetve gázolt el egy kerékpárost, majd elhajtott a helyszínről. 

A vádirat szerint az 50 éves férfi 2022 márciusában, a kora délelőtti órákban közlekedett autójával egy Győr melletti településen, úgy hogy a vezetés előtt alkoholt fogyasztott. 

Az autóval 62-66 km/h sebességgel haladt a lakott területen belül és alkoholos tompultságából eredő figyelmetlensége miatt késve vette észre az előtte kerékpározó 71 éves hölgyet. A részeg sofőr már sem előzni sem kellően lassítani nem tudott, ezért fékezése ellenére frontálisan elütötte a sértettet, aki az ütközéstől a motorháztetőre esett, a szélvédőnek csapódott, majd a jármű jobb oldala mellett az úttestre esett. Eközben a hölgy kerékpárja a gépkocsi alá szorult.

A vádlott a balesetet követően megállt ugyan, azonban a járműből nem szállt ki, nem győződött meg a következményekről, hanem e helyszínről elhajtott. Mindeközben a sértett kerékpárja még mindig a jármű alá szorult, a terhelt pedig így – a kerékpárt maga előtt tolva – hajtott járművével a kb. fél km-re lévő otthonához.

A szemtanúk itt vonták kérdőre a férfit és értesítették a rendőrséget a balesetről.

A nő a baleset során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházi kezelés során életét vesztette.

Az ügyészség a vádlottal szemben halált okozó ittas járművezetés és segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat. A büntetési tétel a halmazati szabályokra figyelemmel tizenyegy évig terjedő szabadságvesztés, valamint az ügyészség indítványozta, hogy a férfit a bíróság tiltsa el a járművezetéstől és a közügyek gyakorlásától.