Váltókar hiba – mit tehetünk?

Váltókar hiba

Alig akad olyan autótulajdonos, akinek ne gyűlne meg időnként a baja kedvencével. Ilyenkor nem csak a várható költségeket kell tolerálni, hanem az autó nélkülözését is. Ez utóbbi sokak számára egyenesen lehetetlen mindennapi elfoglaltságaik miatt. Fontos azonban tudni, hogy a nagyobb meghibásodások, melyek több napos javítást igényelnek, elkerülhetőek azzal, ha odafigyelünk az autó állapotára, rendszeres szervizelésére, és azokra a jelekre, melyek használat közben tapasztalhatóak.

Sokan tartanak a motorhibától, de tulajdonképpen az autó komplex egészként működik, és egy váltóhiba is komoly gondokat okozhat. A sebességváltás eszköze sokkal nagyobb, mint amit az utastérben láthatunk. Egy jelentős része a motorház irányába nyúlik be. Ott csatlakozik az alsó része a fokozatváltóhoz, mely mozgásba hozza a sebességfokozatra jellemző fogaskerékpárokat. A tengelykapcsoló is együttműködik mindezzel, gondoskodva arról, hogy a sebességváltás során a kuplung elválasztja a főtengely a meghajtott tengelytől.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy kíméletes használat során a váltókar ritkán romlik el. Fontos, hogy ne erőszakkal nyúljunk hozzá, hanem könnyed mozdulattal intézzük a váltást. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyakorlatban ritkán romlik el a váltókar, tény viszont, hogy eltörhet. Ilyenkor a legjobb megoldás a csere. Az autoalkatreszek24.hu oldal azt javasolja, hogy váltócsere esetén érdemes az online kínálatban körülnézni, ahol autótípusonként szűrhetünk a megfelelő alkatrészekre. Az úgynevezett váltókar szoknyák is minden típushoz elérhetőek webáruházak segítségével, így ha a használat során megkopott az, akár saját magunk is egyszerűen kicserélhetjük azt.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha bármilyen apró meghibásodással szembetaláljuk magunkat az autó kapcsán, akkor nem érdemes sokáig várni a javítással. Ami ma talán megfizethető áron helyrehozható, az néhány hónap múlva talán már komoly problémát okozhat annak minden költségével és hátulütőivel együtt.

Nem csupán az autó belső terében használatos eszközökre és visszajelzőkre érdemes azonban hangsúlyt helyezni, hanem a megfelelő gumik használatára is. Ez különösen aktuális ilyenkor, a téli időszakban. Sokan azt gondolják, hogy a gumicsere felesleges kiadás, ha csak városon belül közlekednek. A profilmélységre sem helyeznek az autósok elegendő figyelmet, pedig kopott gumikkal nedves útszakaszokon akár négyszereződhet is a féktávolság. A ráfutásos balesetek elkerülése mellett saját és autóstársaink biztonságának érdekében is ajánlott az évszaknak megfelelő abroncsot használni. A hét fokos szabály követendő, tavasszal azonban érdemes óvatosnak lenni, ugyanis gyakran még március végén is találkozhatunk hóeséssel. Ellenőrizze időben a garázsban tárolt autógumikat, hogy évszakváltáskor már megfelelő szett álljon rendelkezésre.

Nem igazodik el az autóalkatrészek világában? Szeretné tudni, mi mivel összefüggésben működteti a járművet? A váltó és a váltókar működését ez a Wikipedia szócikk magyarázza el. Ez szervizelés kapcsán is hasznos lehet, ugyanis így kisebb az esélye, hogy átverés áldozata legyen, és horror összegeket kelljen fizetnie.

szerkesztő, riporter, online felelős szerkesztő