Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Van egy hely, ahol tényleg számított volna egyetlen voks is – új szavazás lesz

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rábaszentmihályon 120 napon belül újra szavaznak az emberek, mert a két, első helyen végző polgármesterjelöltre pontosan ugyanannyi szavazatot adtak le. Horváth Gábor jelenlegi polgármester és kihívója, Németh Balázs egyaránt 104 voksot kapott.

Ez azt jelentette egyébként, hogy a szavazók 35,86 százaléka voksolt a két első jelöltre, és mivel a faluban volt további két aspiráns a polgármesteri címre, így alakulhatott ki a szoros verseny.

Rábaszentmihályon független indulók pályáznak a polgármesteri címre. A képviselőjelölteknél hasonló probléma nem merült fel, nem volt szavazategyenlőség, de a verseny köztük is szoros volt, egy-két szavazat döntött.

A szabály ilyenkor az, hogy 120 napon belül új szavazást írnak ki a polgármesteri tisztségre. A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint Magyarországon tizenhat településen alakult ki hasonló helyzet, vagyis szavazategyenlőség.