Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

November 20-ig Ingyenesen nézhetsz magyar krimiket és thrillereket  a FILMIO-n. A Nemzeti Filmintézet streaming platformján öt izgalmas magyar alkotás elérhető. A hazai krimi, thriller és film noir műfajok legjobb hagyományait elevenítik fel. 

Kicsi, de nagyon erős (1989)

Bogár Pál képes bárhova betörni anélkül, hogy nyomot hagyna, családja megélhetése érdekében ezért a vizsgálati fogságból való szabadulását követően is folytatja bűnöző életmódját, álcaként pedig egy kohóban vállal munkát. Grunwalksy Ferenc filmjének főbb szerepeiben: Gáspár Sándor, Bán János, Csere Ágnes, Mucsi Zoltán és Blaskó Péter alakítják.

Túsztörténet (1989)

Gazdag Gyula filmje egy 1973-ban megtörtént túszdráma megrendítő feldolgozása a Kádár-korszak kilátástalanságáról. Két kamasz fiú lopott fegyverrel túszul ejt tizennyolc lányt a kollégiumban.

Céllövölde (1990)

Sopsits Árpád megtörtént eseményeken alapuló drámája egy gyilkosság előzményeit mutatja be hallgatag kamasz főhőse történetén keresztül. Alapja a gyerekkori tragédia: apja eladta a család céllövöldéjét. Főbb szerepekben: Nagy Feró, Kovács Lajos és Monori Lili. A film elnyerte a külföldi kritikusok díját a Magyar Filmszemlén, majd meghívást kapott Cannes-ba és közel 60 nemzetközi fesztiválra is.

Budapest Noir (2017)

Budapest, 1936: brutálisan meggyilkolt fiatal lány holttestére bukkannak az utcán, a rendőrség azonban gyanúsan hamar lezárja az ügyet, amit így a kiábrándult bűnügyi újságíró, Gordon Zsigmond próbál meg felgöngyölíteni. Gárdos Éva filmjének  karakterei: Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka.

Patthelyzet (2020)

Egy kisvárosi bankfiók átlagosnak kinéző napját fegyveres rabló zavarja meg, a pánikhelyzetben pedig az összes ajtó bezárul. Az épületben ragadt emberek a fegyveres bűnöző társaságában próbálják megoldani a szokatlan helyzetet, miközben kiderül, hogy a szálak nagyon is összeérnek.

Ezekben az esős, hűvös napokban a lehető legjobb időtöltés egy forró kakaós, filmnézős este. Szerintünk.

(fotó: Nemzeti Filmintézet/filmarchivum)