Az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete ezért felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy csak olyan vadon termett gombát és gombából készült ételt fogyasszanak, amelyet gombavizsgáló szakellenőr megvizsgált.
A mérgező gombák fogyasztása kis mennyiségben is súlyos tüneteket okozhat, akár halálhoz is vezethet. A sütés, főzés nem jelent biztonságot, mert nem minden mérgező gomba toxinja bomlik el hő hatására.
Minden olyan piacon, ahol gyűjtött, szedett gomba értékesítése folyik, a piac nyitva tartásának ideje alatt, gombavizsgáló szakellenőr áll a fogyasztók rendelkezésére.
Általános tanácsok a gomba felhasználásával kapcsolatban
- Az ellenőrzött gombát lehetőleg a gyűjtés napján fogyasszuk el, szellős, hűvös helyen tárolva is legfeljebb másnapra tehetjük el!
- Alapos tisztítás után használjuk fel a gombát!
- Az elkészített gombás ételt még hűtőszekrényben se tároljuk másnapig, vagy tovább!
- A gombaszakértő tanácsait, a gombák helyes felhasználásáról mindig fogadjuk meg!
- Az ehető gombákban lévő fehérjék, aromaanyagok is okozhatnak allergiás-, gyomor-béltüneteket egyes személyeknél.
- Néhány gomba alkohol fogyasztásával együtt okoz tüneteket (pl. ráncos-, kerti tintagomba, változékony tinóru, illatos pereszke).
- A gombás ételek nehezen emészthetőek, ezért egyszerre nagy mennyiségű, ehető gomba fogyasztása is okozhat megbetegedést.
- Egyes gombáknál a tönk fogyasztása nem ajánlott, mivel nem emészthető (pl. szegfűgomba, őzláb gomba).
- Téves felfogás, hogy forrázással, a kalapbőr lehúzásával a gombát méregteleníteni tudjuk.
- Hívjuk fel a gyerekek figyelmét, hogy óvoda udvaron, kertben talált gombákat ne egyék meg, ezekre az intézmény üzemeltetői is figyeljenek, és gondoskodjanak a termőhely megszüntetéséről.
Vadon termő gomba fogyasztása után, ha bármilyen tünet jelentkezik, haladéktalanul forduljon orvoshoz! A hányáson, hasmenésen kívül egyes fajoknál (pl. párdúc galóca, légyölő galóca, susulyka) idegrendszeri, keringési zavarok léphetnek fel (izzadás, verejtékezés, test kipirulása, szapora pulzus stb.). A maradék nyers gombát, tisztítási hulladékot, ételmaradékot vigyük magunkkal, mivel a gombafaj gyors megállapításához nagy segítséget jelent.







