Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Viharok és balesetek – Mintegy kétszázszor riasztották a tűzoltókat a múlt héten

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rengetegszer kérték a tűzoltók segítségét az elmúlt időszakban. Győr-Moson-Sopron vármegyében az elmúlt héten százkilencvenkilenc eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek. – közölte a Katasztrófavédelem. A lánglovagoknak a legtöbb munkát a szerda esti vihar adta, akkor hetven alkalommal kellett beavatkozniuk, de emellett balesetekhez és tűzesetekhez is riasztották őket. 

 • Parkoló autónak hajtott egy személyautó, majd fejtetőn állt meg hétfő délelőtt Öttevényben, a Fő utcában. A lébényi hivatásos és a börcsi önkéntes tűzoltók kézi erővel a kerekeire állították a járművet, áramtalanították az autót és letolták az úttestről. A műszaki mentés ideje alatt tűzoltói irányítás mellett egy sávon haladt a forgalom. A jármű sofőrje könnyű sérüléseket szenvedett, őt a mentőszolgálat munkatársai kőrházba szállították. 
 • Jelzett a szén-monoxid érzékelő Győrben, a Roosevelt utcában egy társasházi lakásban. A lakás fürdőszobájában egy átfolyós vízmelegítő üzemelt. A győri hivatásos tűzoltók zárt ablakok mellett méréseikkel kimutatták a mérgező gáz jelenlétét, ezért a gázszolgáltató szakemberét is a helyszínre kérték. A lakók időben elhagyták az ingatlant, így nem sérült meg senki az eset során. 
 • Leszakadt egy magasfeszültségű vezeték, majd meggyújtotta az alatta lévő tarlót és rendre vágott szalmát kedden délelőtt Mosonudvar-Krisztina Majorban. A tizenöt hektáros tarló mintegy három hektárnyi területen égett, amelyet a mosonmagyaróvári tűzoltók oltottak el. A terület tulajdonosa körbetárcsázta a learatott gabonatáblát, hogy a tűz ne terjedjen tovább a közeli erdősávra. Az eset miatt százharmincnyolc fogyasztói helyen mintegy három órán keresztül szünetelt az áramszolgáltatás. A tűzeset során nem sérült meg senki. 
 • Szerda éjjel 22 óra 30 perc és reggel 7 óra között a viharos időjárás miatt Győr-Moson-Sopron vármegyében hetven alkalommal kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. Legtöbb esetben leszakadt faágak, kidőlt fák eltávolításához, valamint megrongálódott tetőkhöz kérték a tűzoltók segítségét. Éjszaka Győrben, a Déry Tibor utcában egy parkoló autóra dőlt egy fa, Tét és Rábaszentmihály között az útburkolatra dőlt fának hajtott egy autó. Kapuváron a rendőrkapitányság tetőszerkezetét másfél méter hosszan megbontotta a szél. Az egység kordonszalaggal körbekerítette a területet. A viharkárok felszámolásában a hivatásos egységek munkáját tizenkilenc önkéntes tűzoltó egyesület nyolcvanhat tűzoltóval és tizenkilenc járművel segítette. 
 • Családi házhoz épített lemez fedésű melléképület teteje füstölt szerda este Soborban, a Kossuth utcában. A csornai hivatásos és a szanyi önkéntes tűzoltók megbontották a tetőfedést, ahol feltehetően zárlat keletkezett a villamos hálózat kötődobozában. A kigyulladt dobozt kiszakaszolták, amely nem érintette a ház villamosenergia-ellátását. Az eset során nem sérült meg senki. 
 • Csütörtök délután két túrázó Vinye külterületén, a Cuha-völgyben felmászott egy harminc méter magas kötélpályára, ahonnan nem tudtak leereszkedni. A bajba jutottak a pannonhalmi tűzoltók segítségét kérték, akik alpintechnikával leengedték őket a meredek sziklafalról. Az eset során nem sérült meg senki. 
 • Kigyulladt egy csuklósbusz motortere pénteken kora este Sopronban, a Lackner Kristóf utcában. A város hivatásos tűzoltói fékezték meg a lángokat. A járművön nem voltak utasok, így nem sérült meg senki. 
 • Kisteherautó és bútorokból álló rakománya teljes terjedelmében égett szombat délután, a Győrt és Győrságot összekötő úton. A tűz kismértékben átterjedt az út menti aljnövényzetre is. A lángokat a győri hivatásos tűzoltók oltották el. A beavatkozás ideje alatt az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták. Az eset során nem sérült meg senki.
 • Két személyautó ütközött szombat délután a 82-es számú főút 52-es kilométerszelvényében, Ravazd közelében.  Az ütközés következtében az egyik jármű az út közepén, a másik az árokban, fejtetőn állt meg. A pannonhalmi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket és kerekeire állították a felborult autót. A baleset során egy ember súlyos, további három utas pedig könnyű sérüléseket szenvedett, a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították őket.
 • Két személyautó ütközött vasárnap reggel Győrben, a Nagy Imre és a Vasvári Pál utca kereszteződésében. A győri hivatásos tűzoltók áramtalanították az autókat és az egyik jármű beszorult sofőrjét kiemelték a roncsok közül, majd átadták őt a mentőszolgálat munkatársainak, akik súlyos sérülésekkel kórházba szállították. A másik gépkocsi sofőrje könnyű sérüléseket szenvedett, őt is kórházba szállították a mentők további vizsgálatokra. A műszaki mentés ideje alatt forgalmi akadály volt az érintett kereszteződésben. 
 • Megszólalt a szén-monoxid-érzékelő vasárnap éjjel Győrben, a Szent István úton. A társasházi lakás fürdőszobájában egy átfolyós vízmelegítő készülék üzemelt, amikor jelzett az érzékelő. A város hivatásos tűzoltói zárt ablakok mellett méréseikkel kimutatták a mérgező gázt, ezért a gázszolgáltató szakemberét is a helyszínre kérték, aki szintén igazolta a szén-monoxid jelenlétét. Az eset során nem sérült meg senki az érzékelő figyelmeztetésének köszönhetően.

A tűzoltói beavatkozást igénylő esetek alkalmával összesen húsz ember sérült meg.