Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Viharos szél és csúszós utak: aki teheti, inkább ki se mozduljon otthonról

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szombat éjfélig az ország területén több helyen viharos szélre és havas esőre, havazásra kell számítani, emiatt csúszós, jeges utakra, csökkent látótávolságra kell készülni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri mindenkitől, hogy a viharos szélben a fák, fasorok, állványzatok közelében kellő körültekintéssel közlekedjen. Indulás előtt érdemes az aktuális időjárási helyzetről, illetve az útviszonyokról is tájékozódni.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljünk útra. Az autót érdemes lehetőség szerint teletankolni, és ne maradjon otthon a mobiltelefon sem. Az okoskészülékekre érdemes a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t letölteni, ha pedig valaki bajba jutott embert lát ne legyen rest: hívja a 112-es segélyhívó számot. 

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról legkönnyebben a meteorológiai szolgálat oldalán, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján lehet tájékozódni.

Az Időkép előrejelzése szerint napközben az északira-északnyugatira forduló szél egyre többfelé viharossá fokozódik, sarkvidéki eredetű légtömeg tör be hazánkba.

A legnagyobb szélre a Dunántúlon kell számítani, itt többfelé a 100 km/órát is meghaladhatja a legerősebb széllökések sebessége, de kiemeleten a Balatonnál és a magasabban fekvő helyeken 110-120 km/órás szélvihar is tombolhat.

A meteorológiai szolgálat épen ezért Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegye területére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki szombatra. Az ország többi részére elsőfokú (sárga) figyelmeztetés van érvényben.

Szombat reggel tíz járásra, leginkább a Balaton és a Bakony térségére adta ki az OMSZ a harmadfokú, piros riasztást, de emellett a Mecsek térségében is elérhetjük a 100-110 km/órát.

Térkép: Időkép.hu