Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kiváló aranyozott és gyémánttal díszített sminkkompaktok, Marilyn Monroe jellegzetes vörös ajkai, Greta Garbo hibátlan bőrszíne…

Az 1950-es évek minden bizonnyal az olyan vintage sminkmárkák virágzásának időszaka volt, mint a Max Factor, a Maybelline és a Lancôme. Manapság az emberek szerte a világon gyűjtenek vintage sminket, és néhányat több ezer dollárért is eladtak. 

Mi is az a vintage smink?

A vintage smink egyszerűen „régi” smink. A vintázsnak számító sminknek legalább húsz évesnek kell lennie, és akár a 19. század végéről is származhat.

A Max Factor, a Maybelline, a Lancome, az Elizabeth Arden és a Revlon mind népszerű klasszikus sminkmárkák, amelyeket olyan híres ikonok használtak életük során, mint Marilyn Monroe, Greta Garbo és Sharon Tate. 

Greta Garbo vintage sminktermékeinek gyűjteménye

Az általuk használt vintage smink a Max Factor alapozótól, a Rimmel London szempillaspiráltól a híres vörös Revlon rúzsig terjedhet, amelyet Marilyn Monroe folyamatosan használt, és 2016-ban 18 750 dollárért kelt el aukción a Julien's-ben. 

Az egyik legrégebbi vintage sminkmárka története egészen 1834-ig nyúlik vissza. Eugene Rimmel az illatszerek szakértőjévé vált, miután sok éven át dolgozott apja tanítványaként, és 1834-ben megnyitotta saját zászlóshajó üzletét a Regent Streeten. Eugine eleinte főként parfümöket árult, de később kibővítette üzletét higiéniai termékekkel és az első nem mérgező szempillaspirál értékesítésével. Ugyanis akkoriban a szempillaspirálokban higany volt.

Amikor Eugéne 1887-ben meghalt, fiai átvették az irányítást, és bevezették a szemet javító termékek sorát, és a legmodernebb szempillaspiráljuk nagyon népszerűvé vált. Végül a Rimmel az egész világon elterjedt névvé vált. 

/Fotók: Julien's Auctions, Joe Haupt / CC BY-SA 2.0./, pinterest.com/