Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Visítástól vigadásig- ilyen volt a Nemesgörzsönyi Böllérfesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Immár 9. alkalommal rendezték meg a Nemesgörzsönyi Böllérfesztivált február 17-én, szombaton, a program visítástól vigadásig tartott.

Olyan ételekkel neveznek a csapatok a versenyre, amilyenekkel csak szeretnének, az a cél, hogy a kulináris élmények minél szélesebb választéka megjelenjen. –Győrffy Balázs ötletgazda, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke

A 15 induló csapat között vármegyénket a Szanyi Hagyományőrzők képviselték, akik a tavalyi, 8. Nemesgörzsönyi Böllérfesztiválon vettek részt először és elnyerték a legjobb toros káposztáért, valamint a legfinomabb hurkáért járó díjat is, de ami igazán nagy büszkeség volt, a fődíjat is elhozhatták. A csapat összhangban, harmóniában dolgozott, ez lehetett a sikerük titka.

A többek között tűzoltókból, néptáncosokból, őstermelőkből verbuválódótt csapat tavalyi sikere után nem is volt kérdés, hogy részt vesznek-e idén is. A szanyiak nagy szeretettel és lelkesedéssel készültek, finomabbnál finomabb a községben hagyományos, házias ételekkel. Kérdésünkre elmondták, a kráfli sütés kimondottan jellemző a településre, így azzal most is készültek, de sátruknál kóstolhattunk prószát, toros káposztát, pejslit, azaz savanyú tüdőt is. Ezek mellett természetesen kolbászt is töltöttek.

Győrffy Balázs mint ötletgazda vesz részt évről évre az ezreket vonzó eseményen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, az első években hitték, hogy a lelkesedés és a lendület elegendő lesz a rendezvény lebonyolításához, azonban be kellett látniuk, a jószándék és az akarat mellé elengedhetetlen a profi szervező csapat. Idén 15 indulóval zajlott a verseny, ennél több csapatnak nem is nagyon tudnának helyet biztosítani, a szervezők nem szeretnék tovább bővíteni a főzőhelyek számát, így is megőrizve a családias jelleget.

A fesztivál kísérő programjai között volt termelői piac, állatsimogató, kézműves játékok. Fellépők is színesítették a rendezvényt énekes-táncos produkciókkal, de a tombola sem hiányozhatott.