Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Párkereső üzemmódba kapcsolt a szongáriai cselőpók. Akik ismerői a fajnak, azok tudják, hogy nyár derekán indulnak párkereső portyákra, amikor a hímek a talajba fúrt járatokban megbújó nőstényeket keresik fel párzás reményében. Népes állományuk él a kardoskúti Fehér-tó kiszáradt medrében. 

A faj az ország minden táján előfordul, természetes élőhelyei a szikes, rövidfüvű gyepterületek.  

Párzás után a hímek elpusztulnak, a megtermékenyített nőstények pedig elvermelnek, az utódok jövő tavasszal jönnek világra. A nőstények az utódaikat az első vedlésükig a testén hordozz.  

„Nem támad, de ha véletlenül megnyomjuk, vagy rálépünk, akkor megcsíphet, s ez meglehetősen fájdalmas, olyan mintha egy lódarázs csípné meg az embert”

– hívja fel rá a figyelmet a Körös-Maros Nemzeti Park posztja.

Hazánk legnagyobb pókja

A szongáriai cselőpók testmérete eléri a 4 cm-t, de ha kinyújtott lábait is hozzászámoljuk, akkor átmérője akár 10 cm is lehet. A hímek kisebbek, mint a nőstények, testméretük 2,5 cm körüli. Ez a pókfaj nem hálóval fogja zsákmányát, hanem a lerohanásos technikával kapja el ízeltlábú áldozatait. Ősszel, amikor az idő hűvösebbé válik, elvermeli magát a talajba.  

A faj védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

(fotó: Turista Magazin)