Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Jóbarátok londoni epizódjának forgatókönyve a 800 fontos kikiáltási ár (kb. 350 ezer forint) közel harmincszorosáért, 22 ezer fontért (majdnem 10 millió forintért) kelt el egy árverésen az Egyesült Királyságban.

A sorozat negyedik évadának utolsó, dupla epizódja forgatókönyvének egy példányát árverezték, amelyben a sorozat egyik főszereplője, a Ross  (David Schwimmer) és Emily (Helen Baxendale) esküvőjéről szólt.

John Lanzer, brit díszlettervező nevét viseli a forgatókönyv, de nem tudható, hogy az övé volt-e a példány. A forgatókönyvet néhány héttel az 1998-as londoni forgatás után a wembley-i Fountain Studiosban találta meg egy ott dolgozó. A most hatvanéves férfi először nem tudta eldönteni, hogy mit kezdeni a papírokkal, végül úgy döntött, megtartja.

Óriási volt az érdeklődés

A licitbe előzetesen 219 alkalommal emeltek ajánlatot, és Ausztráliából, Németországból, Spanyolországból, az Egyesült Arab Emírségekből, az Egyesült Államokból, Ukrajnából és Svájcból is érdeklődtek.

A Jóbarátok hat Manhattan környéki barát életét követte nyomon. A  hat Emmy-díjjal és egy Golden Globe-díjjal elismert sorozatot 1994 szeptemberétől 2004 májusáig sugározta az NBC. Összesen 236 epizódot forgattak. Hazánkban is nagyon nagy a rajongótábora a sorozatnak.

2023-as év szomorú eseményt hozott a Jóbarátok életében. Október 28-án, 54 éves korában hunyt el Matthew Perry színész, aki Chandlert alakította.  

(forrás, fotó: kultura.hu, Hanson Ross)