Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

1892. december 18-án volt az ősbemutatója Szentpéterváron Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz zeneszerző balettjének. A diótörő Csajkovszkij utolsó balettje és egyben utolsó színpadi műve. A történet alapját E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje képezi. 

Meghódította hazánkat is a mese

A Magyar Állami Operaházban először 1927. december 21-én mutatták be Brada Ede koreográfiájával. Műveiben egyesítette az orosz népzene hagyományait az olasz, francia és német romantikus zene elemeivel.  Ha Diótörő, akkor mindenki a világ legszebb darabjára gondol. De sok mindenről talán nem is tudnak, csak a legszakavatottabbak. 

A német mesében egy kislány, Klára egy diótörőt kap karácsonyra, majd az ajándék életre kel.

Te tudtad?

Miért pont diótörő? A válasz egyszerű, de kevesen tudják. A németek hosszú ideig szerencsehozó tárgyként tekintettek a diótörőre, amit karácsonykor szívesen ajándékoztak egymásnak az emberek.

Sokan azt sem tudják, hogy a mese nem pozitív hősökkel volt tele. Amikor Dumas átdolgozta a mesét,  a legfontosabb változtatása az volt, hogy nem az emberi természet sötét oldalát mutatta be, hanem az eredetinél sokkal idillibb környezetbe ültette át a történetet.

A legnagyobb rajongók New Yorkban élnek. Az amerikai karácsony filmek esetében feltűnhet, hogy nagyon sokban említik A diótörőt, aminek oka az, hogy rengeteg amerikai családban hagyomány, hogy az ünnepkor megnézik a művet.
 
Ez még bennünket is meglepett. Azt követően, hogy Csajkovszkij elkészült a történethez komponált zenével, kicsit sem érezte magát elégedettnek. "Szegényesnek tartotta a darabot" – írják a kritikusok – helyette a Csipkerózsikát preferálta, később pedig egyáltalán nem volt büszke a világhírűvé vált zeneműre.