Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amy Jade Winehouse 1983. szeptember 14-én született, hatszoros Grammy-díjas, soul-, jazz-, és rhythm and blues-énekesnő és dalszövegíró volt.

Már első albumát, a 2003-ban megjelent Franket Mercury-díjra jelölték.

Az énekesnő két Ivor Novello-díjat is kapott, az elsőt 2004-ben, a Stronger than Me című daláért, míg a másikat 2007 májusában a 2006-os Back to Black című albuma első kislemezéért, a Rehab-ért. – írta az ezenanapon.hu.

2007. február 14-én BRIT díjat nyert a Legjobb női előadóművész kategóriában. 2007-ben háromszor jelölték az MTV Video Music Awardsra.

Alkohol és drogfüggőséggel küzdött, és sosem tudott úrrá lenni szenvedélyein. Volt, hogy egy kis időre elutazott egy szigetre, ahol nem drogozott és nem ivott, de amint visszatért Londonba, folytatta önpusztító életmódját, ami aztán később a halálát okozta.

2011. július 23-án, 27 évesen alkoholmérgezésben hunyt el.

2014. szeptember 14-én avatták fel a világ első Amy Winehouse szobrát Londonban, Camden piaci negyedének szívében. Az egész alakos szobor leleplezésénél a Winehouse-szülőkön, Janis és Mitch Winehouse-on kívül, rengeteg rajongó is részt vett a világ minden tájáról.