Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A gyógy- és fűszernövények megannyi pozitív hatásával már régóta tisztában vagyunk, hiszen amellett, hogy erősítik az immunrendszert, legyőzik a szabadgyököket (amik gyorsítják az öregedést és szerepet játszanak a betegségek kialakulásában), még a gyulladásokkal és krónikus betegségekkel szemben is hatékonyan felveszik a harcot.

Találtunk négy fűszert, amit a világ legidősebb emberei rendszeresen fogyasztanak.

Édeskömény

Többféleképpen használható: nyers formában megtalálod a zöldségesnél júniustól szeptemberig, illetve fűszerként is találkozhatsz vele. Mindenesetre magas az A-, B- és C vitamin tartalma, és a vérnyomásra is kedvező hatással van. A zöldség és a fűszer is tartalmaz mangánt, ami védi a sejteket, hozzájárul a csontok fejlődéséhez, a vércukorszint szabályozásához és a sebgyógyuláshoz. A zöldséget grillezve is fogyaszthatod, míg a fűszerrel megízesítheted a köreteket, a salátákat, a pirítóst és a különböző leveseket, tésztaételeket is. Bárhogyan is használod, az immunrendszered hálás lesz érte.

Oregánó

Ennek a fűszernek is magas az antioxidáns tartalma, így segít legyőzni a bacikat és különböző kórokozókat. Egy 2009-es kutatás bebizonyította, hogy az oregánó konkrétan 23 baktérium ellen hatásos. Ez azért nem kis teljesítmény, nem igaz? Ráadásul a kellemes íze bármilyen kaját feldob, leginkább paradicsomos, vegetáriánus, halas és babos receptekben használják a kék zónában. Egyébként a salátákhoz és levesekhez is tökéletesen párosítható. A zsálya is nagyon hasonló hatásokkal bír, sőt az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának esélyét is csökkenti. A zsályatea nagyon népszerű Görögország kék zónáiban.

Rozmaring

Ezt a fűszert sem csak az íze miatt kedvelik annyira, hanem azért is, mert magas a vas-, kalcium- és B6-vitamin tartalma. Sőt, a mentális egészségre is jó hatással van, és a memóriát is javítja. Egy korábbi kutatás világított rá arra, hogy a fűszer illata képes javítani a koncentrációt és a kedvet is. A benne található antioxidánsok felveszik a harcot az öregedés ellen és erősítik az immunrendszert. Teaként is fogyaszthatod, de grillezett zöldségekre szórva is isteni ízélményt ad.

Koriander

Costa Rica egyik nagy kedvence, ami hatásos a különböző gyulladásos megbetegedések szemben, sőt néhány szívbetegség megelőzésében is segít. Emellett az emésztést is segíti, és csökkenti a vérnyomást, arról nem is beszélve, hogy a salsa, a pestó és a saláta is finomabb tőle. De tortillában, tacóban is tökéletesen használható, ahogy a tojásos ételek is bátran ízesíthetők vele.