6 %-al emelkedjen a minimálbér

6 %-al emelkedjen a minimálbér
6 %-al emelkedjen a minimálbér

Először arról beszélt, hogy három szakszervezeti konföderáció, az MSZOSZ, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) és a SZEF, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma május elsején jelentette be, hogy egyesül és egy új szövetséget hoz létre.Pataky Péter tájékoztatása szerint ahogy tervezték, idén megvalósul a “három az egyben”, finisébe ért az egyesülés. Persze még személyi kérdésekről kell dönteni és sok jogi feladat van hátra, de az elnök szerint december elején létrejöhet az új konföderáció. Már készülnek alapdokumentumai. Nagyok a várakozások iránta, de Pataky Péter szerint az illúzió, hogy munkavállalók minden gondját rögtön megoldja. Előtte jól kell működtetni.
Az új konföderáció 63 ágazati tagszervezetet fog majd össze és mintegy 300 ezer tagot, többek közt a rendvédelem, a versenyszféra, a közlekedés, az oktatás, a közszolgálat, a közigazgatás, a vegyészet területéről. Az elnök szavai szerint a Top 200-ba tartozó hazai cégek szinte mindegyikénél vannak tagjaik. S az új szövetség közös vagyona több milliárdos lehet, főleg ingatlanok révén. Emellett a tagszervezetek önállósága megmarad.
– Ma elkezdődtek országos szinten a jövő évi bérre vonatkozó tárgyalások a munkaadói, a munkavállalói szervezetek és a kormány között, konzultációs fórum keretében – mondta el Pataky Péter és az MSZOSZ álláspontját ismertette e tekintetben. Nagyon fontosnak tartja, hogy ne csak a minimálbérről és a bérminimumról szülessen döntés, hanem a bérajánlásról is, mert ennek hiánya tavaly több cégnél megnehezítette a béralkukat.Az MSZOSZ 4,5 százalékos bérajánlást szeretne, ennyivel kellene emelkednie jövőre a béreknek. Ez már reálkereset-növekedést jelentene. Ajánlásánál az MSZOSZ a jövő évre várható 2,5 százalékos inflációt és a várható 2 százalékos teljesítménynövekedést (GDP) vette főként figyelembe. A minimálbér és a bérminimum tekintetében viszont csak ennél nagyobb, 6 százalékos emelkedést tart jövőre elfogadhatónak. Pataky szavai szerint tarthatatlan az, hogy nem lehet teljes munkaidős munkából megélni, mert a minimálbér nem éri el a létminimum összegét. 6 százalékos emelésnél a minimálbér a jelenlegi 98 ezer forintról jövőre 104 ezer forintra növekedne, a jelenleg 114 ezer forintos bérminimum 121 ezer forintra.(A bérminimum a szakképzetséggel rendelkezőknek jár, ha beosztásukhoz szakképzettség szükséges.)

(Kisalföld)