Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ez volt az első színes magyar film.  A bemutató a budapesti Városi Színházban volt. A rendező  Nádasdy Kálmán és Ranódy László, fényképezte Hegyi Barnabás. A főbb szerepekben volt látható:  Soós Imre, Horváth Teri, Ruttkai Éva, Somlay Artúr, Görbe János és Kiss Manyi. 

Hatszáz statiszta és számos külső helyszín 

 A színes technika fejletlensége miatt napfényben is nagyon erős világítást kellett alkalmazni, az árnyékos részeken megváltoztak a színek. Ma már talán mosolygásra ad okot, de akkor még ezek nagy kihívások voltak. Például a színhelyesség. Döbrögi piros ruhája a vásznon bíbornak látszott.

A nagy erősségű lámpákkal bevilágított vacsorajelenetben pedig elolvadtak a hőtől a gyertyák.

Tudtad?

A forgatás után két évvel elvesztette színeit a kópia, a hang pedig olyannyira torz volt, hogy 1961-ben újra szinkronizálták és fekete-fehérben vetítették. Lúdas Matyi Soós Imre helyett sokáig Csíkos Gábor hangján szólalt meg. 

A kor előrehaladtával javult az archiválás minősége

2004-ben a Magyar Nemzeti Filmarchívum az eredeti hangot és színeket feljavították, a digitálisan felújított változat premierje 2004. december 25-én volt. A hazai közönség mellett szeretett volt a Lúdas Matyi az Egyesült Államokban és Kínában is.

(fotó: wikipedia)