Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tudta például, hogy a nővére pár hónapot a győri színházban szerepelt? Érdekességek a költészet napja apropóján.

Hatvan éve ünnepeljük a mai napon, József Attila születésnapján, április 11-én a magyar költészet napját. A közel száz esztendőt megélt Etelka volt az, aki a költő hagyatékát felkarolta. 

  1. Irul-pirul Mária, Mária, boldogságos kis mama. Hulló könnye záporán át alig látja Jézuskáját.” József Attila nővéréről, Etelkáról mintázta a Betlehemi királyok című verse pironkodó Máriáját.
  2. József Attila két nővére, Jolán és Etelka ugyanahhoz a férfihoz mentek feleségül, mi több, Jolán kétszer is házasságot kötött Makai Ödön jogásszal. 
  3. Etelka egy darabig a Győri Színházban szerepelt, a győri állomás nem tartott sokáig, még érkezése évében el is került onnan. 
  4. József Attilának és testvéreinek igazán hányatott gyermekkor jutott. Ennek egyik állomása volt, hogy Etelka és Attila Öcsödre került nevelőszülőkhöz, ahol a kisfiú füle hallatára kérdőjelezték meg az Attila név létezését, majd következetesen Pistának szólították inkább. Ez a trauma olyan erőteljesen hatott rá, hogy Attila hun királyról szóló könyvekbe menekült, és talán ez indította el az irodalom útján. 
  5. Máig nem tisztázottak József Attila halálának körülményei: nem kizárt az sem, hogy mégsem öngyilkos lett, hanem egész egyszerűen véletlen baleset áldozata. Mindenesetre az tény, hogy a harminckétéves költő a balatonszárszói vasútállomáson egy tehervonat kerekei alá került és szörnyethalt.
  6. Öngyilkos hajlamai egészen biztosan voltak József Attilának: egy családi vita során lúgot akart inni, az mentette meg az életét, hogy keményítő volt az üvegben.
  7. József Attilát plátói szerelem fűzte Kozmutza Flórához, ez a beteljesületlen vágy öt verset hagyott az utókornak. Kozmutza Flórát emellett a magyar gyógypedagógiai pszichológia művelője, megújítójaként is ismerjük.