Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kriptovaluta vagy fűtésszerelés? Nem mindegy! A Nemzeti Adó- és Vámhivatal áfabevallásokat ellenőrizve vizsgált egy céget, amely a tevékenységéhez nem kapcsolódó eszközbeszerzést számolt el. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy az elszámolt számítógépek kriptovaluta-bányászatra alkalmasak. A helyszíni ellenőrzés után az adózó önellenőrzéseiben csaknem.

Nem kérték a kiutalást

Áfakiutalás előtti jogkövetési vizsgálatot végeztek a NAV munkatársai egy víz-, gáz-, fűtés-és hűtésszerelő társaságnál. A cég bevallásaiban visszaigényelhető adó keletkezett, de nem kérték a kiutalást. A számlákon számítógépek szerepeltek, amelyek nyilvánvalóan nem a cég tevékenységéhez kapcsolódtak. 

"Több mint 170 szervert találtak a helyszíni ellenőrzéskor egy bérelt csarnokban a revizorok"

– áll Mózsik Szilvia, szakértő (Nemzeti Adó- és Vámhivatal  Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatósága Igazgatási és Humánpolitikai Osztály) által küldött közleményben. 

A gépek jellemzői alapján alkalmasak kriptovaluta-bányászatra. A kriptovaluta bányászata nem áfaköteles tevékenység, ezért a szükséges számítógépek beszerzése után sem lehet az áfát levonni.

Az ellenőrzés után az adózó önellenőrizte bevallásait. Több mint 143 millió forinttal növekedtek a kötelezettségei, ez alapján pedig csaknem 80 millió forint fizetendő adója keletkezett.