Kétmilliárd forint értékben újulnak meg vasútállomások, vasúti megállók épületei a Magyar falu programban – közölte Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a 14-es számú vasútvonalon, Csorna és Szany között közlekedő vonaton tartott sajtótájékoztatón.

A vasútállomás épülete teljes egészében megújult, és hasznosításában a nagyközség önkormányzata is részt vesz, mivel az épület egy részét a szanyi amatőr színjátszó kör fogja használni.

Gyopáros Alpár abbéli reményét is kifejezte, hogy a járatpárok számát tovább lehet emelni a jövőben a vonalon, mert "látható, hogy a helyiek ragaszkodnak ehhez a vasúti szárnyvonalhoz".

A Magyar falu program részként a mellékvonalakon 13 helyszínen újulnak meg állomásépületek, 11 helyszínen új állomást építenek, 229 helyszínen pedig fedett kerékpártárolót és egyéb utcai bútorokat helyeznek el. A vasúti utazók egyharmada, vagyis, minden harmadik utas közlekedik a mellékvonalakon.

Egyéb funkciókat is kialakítanak

A MÁV együttműködik a helyi önkormányzatokkal is, hogy a vasútállomások épületei egyéb közösségi funkciót is kapjanak. Van, ahol kávézó, máshol turistaszállás, vagy a polgárőrség kapott helyet a megújult épületekben.

 

Kép: mti