Monte Carloba nem azért utazik az ember, mert kultúrára van kiéhezve. Egy kellemes sétát ugyan lehet tenni a belváros patyolattiszta utcáin, és jön velünk szembe egy-két mutatós palota, a kaszinó előtti tér is kellemes , még egy kisebb arborétum is felsejlik előtte a városi köztér címén, de a városállam igazi bukéját a valószínűtlen gazdagsága adja. Monaco állampolgárait nemigen sújtják megszorítások, nem fizetnek jövedelemadót, az állami lakások bérleti díja nevetségesen alacsony, de ehhez csak a kiváltságos helyiek juthatnak hozzá. A társasági adó meglehetősen jelképes, banktitokban profik, szóval egy igazi európai adóparadicsom.

Ferrarik, Maseratik és Lamborghinik parkolnak szépen, katonás rendben a belváros tükörsima utcáin – hja kérem nem véletlen, hogy nem a körúton rendeznek Forma 1-es futamokat, hanem itt. A legnagyobb attrakció kétségtelenül a kaszinó, ahová a világ minden pontjáról szívesen libbennek be a pénzt elverni kívánók, miután ügyesen lehorgonyozták jachtjukat a kikötőben. A kikötő önmagaban megér egy misét,– pazar hajók, luxus ameddig a szem ellát. Ha a kötelező elemeket azért meg szeretnénk nézni, a listát viszonylag gyorsan kipipálhatjuk. Monaco 2 km², pikk-pakk bejárjuk a Hercegi Palotától a Katedrálisig. A Hercegi Palota 12. századi épület, egy szikla tetejére épült, és inkább emlékeztet egy erődre, mintsem kastélyra. Nem véletlen, hiszen az évszázadok során számos idegen nemzet támadásának nyomait kellett viselnie, nem ártott felvérteznie magát ellenük. 1297 óta van az uralkodó ház, a Grimaldi-család birtokában, akik azóta is itt élnek. Katedrális is van, méghozzá a Szeplőtelen Fogantatásnak szentelve, kevésbé híres a cararrai márványairól, sokkal inkább arról, hogy itt temették el a leghíresebb monacói hercegnőt, Grace Kellyt.

Monaco 1297-ben nyerte el függetlenségét a Genovai Köztársaságtól.

A Monacói Hercegség önálló, független városállam beékelődve a Francia Riviéra területére. Hivatalosan közel 40 ezres Monaco lakossága. Mindössze 2 négyzetkilométeres a területe. A világ második legkisebb országa (Vatikán az első), és a világ legsűrűbben lakott országa. Kevesebb mint egy óra alatt át lehet szélességében gyalogolni az országon.

Monaco északon, keleten és nyugaton Franciaországgal határos, délen a Földközi-tenger mossa partját.

Monaco lakosságából az itt születettek aránya kevesebb mint egy ötöd. Az ide települők nagy többsége kő-gazdag külföldi innen-onnan. Monaco lakosságának közel egyharmada sokszoros euró milliomos. Itt a legmagasabb az egy főre jutó (nem forint) milliárdosok száma.

Átlag nettó havi fizetés (2021-ben): 5200 euró! (bár a havi fizetésből élő lakosok biztoss kisebbségben vannak)

Monaco nem azonos Monte-Carloval. Monaco a városállam, és annak egyik része Monte-Carlo.

Grace Kelly világhírű amerikai filmsztár 1956-ban összeházasodott III. Rainer monacói herceggel. Rainer herceg és Grace kelly első gyermekének születésekor nemzeti ünnepet hirdettek és a helyi lakosoknak inygen kínáltak pezsgőt. A kaszinót aznapra bezárták.

Monaco alkotmányos monarchia, hercegség, amit a Grimaldi család mindenkori leszármazottai uralnak. Ez Európa legrégebbi uralkodó családja. 2002-ig úgy volt, hogy amennyiben nincs a Grimaldi családban utód az uralkodásra, akkor Franciaország veszi át a mini ország feletti uralmat. De 2002-ben született egy olyan szerződés Franciaország és Monaco között, hogy amennyiben nincs a Grimaldi családban utód, Monaco akkor is megtartja független nemzeti státusát. Jelenleg II. Albert – Ranier és Grace második gyermeke, egyetlen fiúgyermeke – az uralkodó. Monaco egy adóparadicsom. Csakis a turizmus és a kaszinók tartják pénzügyileg életben. Az egyetlen természetes erőforrása: a halászat. A közvélekedéssel szemben Monaco azért nem teljesen adóparadicsom. Tény, hogy nincs jövedelemadó, viszont az állandó lakosoknak (rezidensek) az árukra és a szolgáltatásokra 19,6 százaléka ÁFA – kell fizetni és az itteni cégek a teljes profitjuk egyharmadát az államkasszába nyomják. Naponta több mint 50 ezer francia és olasz ingázik Monacoba munkavégzés céljából.

Érdekesség, hogy a Monacói lakosoknak tilos a szerencsejáték a kaszinóban. Még be sem léphetne oda! Ezt a törvényt azért hozták, mert az ország vezetése nem akarja, hogy az itt született lakosai, állampolgárai szerencsejátékkal kockáztassák egzisztenciájukat. Amúgy a helyi lakosok közül soknak álláslehetőséget nyújt a kaszinó.

 

Ha Te is szeretnél egy sétát tenni a a luxus világában, vagy feltennél 10 EUR-t a kaszinó rulettasztalánál tarts velünk ezen az úton ide is elviszünk …és mellette még sok már szépséget is mutatunk neked!

További részletek ITT