0:00
/
Amikor a tested fogva tart, akkor változtass!

Megfogattad, hogy most változtatsz? 

Lehet újévi fogadalmad, vagy akár egy hirtelen jött elhatározásod az életmódváltás, mindenképp dicséretes, hogy mostantól nagyobb figyelmet fordítasz az egészségedre. A tudatos táplálkozás és rendszeres testmozgás rendkívül pozitívan hat az egészségre, az olyan célokhoz is elvezet Téged, mint a fogyás, izomtömeg növelés vagy teljesítmény fokozás. Bármi is a kívánt célod, néhány hasznos tanács betartásával megkönnyítheted folyamatot!

Az életmód váltás 4 célra épül:

1. FOGYÁS

Talán ez a csoport az, amelyikbe a legtöbb ember tartozik. Rengetegen végeznek ülő munkát, vagy elkényelmesedett hétköznapokat élnek, melyek során könnyen rakódnak rájuk a plusz kilók. A súlyfelesleg miatt nehezebb mozogni, a szervek túlterhelődnek, fáradékonyak és izzadékonyak leszünk és elégedetlenek vagyunk a külsőnkkel. Most itt az idő, hogy odafigyelj a táplálkozásodra és mozgásodra!

2. IZOMTÖMEG NÖVELÉS

Az izmok építéséhez is teljesen ehhez illő életmódra van szükség, nem mindegy mit, hogyan és mikor eszel, valamint milyen edzéseket végzel hányszor és meddig. Ehhez mindenképpen keress fel egy edzőt, aki irányítani fogja munkádat és felügyeli sport teljesítményedet.

3. TELJESÍTMÉNYFOKOZÁS

Lehet célod az is, hogy javítasz eddigi futásod, úszásod vagy a kerékpározásod tempóján, esetleg nagyobb súlyokkal dolgozol vagy fejleszted az erőszintedet újabb, más gyakorlatokkal. Bármelyiket is szeretnéd, biztos, hogy új edzéstervre lesz szükséged.

4. EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT JAVÍTÁSA

Ha eddig nem vigyáztál az egészségedre, nem figyeltél oda a tested jelzéseire, akkor itt az ideje az egészségeddel foglalkozni! Ismerd meg szükségleteidet, szervezetedet, tudd meg milyen vitaminokra, tápanyagokra van szükséged az egészséged javításához.

Keinráth Henrietta fitness és aquafitness edző, szaunamester és életmód tanácsadó

„Legyen előtted a célod, és küzdj érte minden nap" – ez Keinráth Henrietta fitness és aquafitness edző, szaunamester és életmód tanácsadó jelmondata. Segítségével megtalálhatod a Neked megfelelő mozgásformát, hogy sikeres legyél az átalakulásban. „A saját testsúlyos gimnasztikai elemekre épülő edzés és a súlyzós edzés akár túlsúlyosok számára is megfelelő, állóképesség növelő és erősítő hatású. A köredzések különböző eszközökkel történnek, ezeket már inkább haladóknak ajánlom, akiknek tónusos izomfejlesztés is a céljuk a fogyás mellett. Nagyon fontos, hogy figyeljünk edzés előtt a megfelelő bemelegítésre, utána pedig a nyújtásra.” – nyilatkozta nekünk Henrietta.

Müllerné Takács Viktória dietetikus

Az életmód váltás egyik alappillére az étkezés, mely 70%-ban határozza meg sikerünket. Müllerné Takács Viktória dietetikust kérdeztük ebben a témában: „Fontos, hogy minél jobban kerüljük a tartós élelmiszereket, melyek adalékanyagokat tartalmaznak. Inkább a jó minőségű, minél közelebb a természetes módjában előforduló élelmiszereket válasszuk. Nem szabad kizárni a szénhidrátokat, hiszen nekünk embereknek ez a legfőbb tápanyagunk. Fontosak a fehérjék, de nem túl nagy mennyiségben, valamint a gyümölcsöket, zöldségeket sem kell kizárni.” – mondta Viktória az étrendről.

Akármi is a célod az életmód váltással, a lényeg, hogy ne add fel az első nehézségnél! Keress edzőt, edző partnert hozzá, mert megfelelő segítséggel, illetve társ motivációval sokkal könnyedebben fog menni és még jól is érzed majd magad!