Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ne hagyd ki a lábnapot, szól a mondás, és ez nem csak azért fontos, hogy a derekad alatt is formás legyél, az egész testedet befolyásolja.

A lábnap nem csak azért fontos, hogy alul formás legyél – elmondjuk, miért ne hagyd ki!
Ismerjük a vicceket a felül atomkigyúrt, alul elhanyagolt emberekről. Tudjuk, hogy önmagában a genetika rendkívül fontos (ugye, vádli úr?), de tök mindegy, milyen génekkel születtél, nem hanyagolhatod el a lábadat. 

A lábnap fontossága mindemellett túlmutat azon, hogy alul-felül arányos legyél, bízunk benne, hogy hallottál már a lábedzés egyéb egészségügyi előnyeiről, de a GQ által megszólaltatott szakértők segítségével kicsit jobban kifejtjük, hogy miért kell priorizálnod ezt az izomcsoportot, és azt is megmutatjuk, hogyan lehet a legpatentabban leedzeni ezt az izomcsoportot úgy, hogy az túlmutasson önmagán. Elsősorban srácoknak ajánljuk, de az itt leírtak nagy része egyébként meglehetősen univerzális. 

 

Mi ez a nagy megszállottság a lábnappal kapcsolatban?

1. Növeli az izomépítő hormonokat
Ahhoz, hogy férfiként minél fittebbé válj, a tesztoszteronszinted természetes növelése rendkívül fontos. Egyaránt segít az izomtömeg növelésében és a zsírégetésben, úgyhogy a kutatások szerint minden férfinak érdemes jó barátságban lennie a guggolóállvánnyal. Egy tanulmányban (amely az European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology folyóiratban jelent meg) a nehéz ellenállásos edzés közbeni hormonális válasz vizsgálatával kimutatták, hogy „a legszembetűnőbb változások a nehéz ellenállásos edzésre adott tesztoszteron-válaszban tűnnek fel a fizikailag aktív fiatal és idősebb férfiaknál“, drámai kiugrást mutatva.
Leegyszerűsítve: életkortól függetlenül a guggolás növeli a szervezet tesztoszteronszintjét, ami pedig növeli az izomépítési és zsírégetési potenciált.

 

2. Zsírt égetsz vele
Szeretnél zsírt veszíteni? Szállj le a futópadról, hagyd az idióta fogyókúrás turmixokat, és kezdj el guggolni (némi túlzással). Ezt állítja a Journal of Applied Physiology című szaklapban megjelent tanulmány, amely a sportolók energiafelhasználását és anyagcseréjét követte nyomon nehéz ellenállásos edzések után. Azt tapasztalták, hogy 90 perc nehéz súlyzós edzés (beleértve a guggolásokat is) után az egekbe szökött a sportolók anyagcseréje.
Ugyanolyan hasznos a lábedzés a zsírégetés szempontjából, mint amilyen a kardió.
 

Ezek az arányok érdekes módon magasak maradtak még órákkal azután is, hogy az alanyok kiléptek a terem ajtaján. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy „a megerőltető ellenállásos edzés hosszabb időre megemelheti az edzés utáni anyagcsererátát, és fokozhatja az edzés utáni lipid-oxidációt (‚zsírégetést‘)“. Ez olyasmi, amit nem igazán érhetünk el azzal, ha csapunk egy gyors sétát!

 

3. Ez a fun része: lábazás után azt ehetsz, amit akarsz (nagyjából)
A Washington University School of Medicine tudósai felfedezték, hogy a nehéz súlyzós edzés növeli a GLUT4 nevű fehérje hatékonyságát. Ez javítja a szervezetünk inzulinérzékenységét és azt a sebességet, amellyel a glükózt felszívjuk és felhasználjuk.

Ha ezt kombináljuk az American Journal of Physiology tanításaival, amelyek szerint „az edzés utáni korai bevitel fokozza az egész test és a lábak fehérjéinek felhalmozódását“, akkor azt kapjuk, hogy egy óriási, házi készítésű hambi édesburgonya snackkel edzés után nem is tűnik olyan antifitnesz (na jó, ez nem direkt volt) élvezetnek. A fehérje hatékonyan felszívódik, nem raktározódik el zsírként, valamint segít az izmok javításában és újranövekedésében.

Úgyhogy tegyél meg magadnak egy szívességet: ne hagyd ki a lábnapot, guggolj, egyél és próbáld meg élvezni a világ legkellemetlenebb izomlázát!