Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mézeskalács az a sütemény, ami összeforrt a karácsonnyal és mindenkinek van egy tuti receptje!

Én minden évben belevágok, hogy a legtutibb, legpuhább mézeskalácsot elkészítsem, de őszintén szólva sosem lett még puha! Biztosan az én készülékemben van a hiba, de még nem sikerült reprodukálnom a puha sütit.

Valószínű az is közrejátszik, hogy a gyerekek lelkes segítségével egyenesen arányos a liszt exponenciálisan növő mennyisége is. Na de új év, új recept, hátha!

Sok sikert az elkészítéshez, és remélem, ez már tényleg puha lesz!:-)

Hozzávalók

tészta

  • 1 kg finomliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 14 g mézeskalács fűszerkeverék (1 tasak)
  • 30 dkg margarin
  • 250 ml méz
  • 3 db tojás

máz

  • 2 db tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor

Elkészítés

tészta

  1. Először a száraz hozzávalókat keverjük alaposan össze, majd jöhet a tojás, a méz és a picit megolvasztott margarin. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk.
  2. 3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 0,5 cm-es vastagságúra a tésztát. Kiszaggatjuk, sütőlemezre tesszük, ne szorosan, mert sülés közben összenőnek. Megsütjük.

máz

  1. 2 tojásfehérjét félig felverünk robotgéppel, majd 30 dkg porcukrot apránként hozzádolgozunk, és keményedésig keverjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc