A mézeskalács az a sütemény, ami összeforrt a karácsonnyal és mindenkinek van egy tuti receptje!
Én minden évben belevágok, hogy a legtutibb, legpuhább mézeskalácsot elkészítsem, de őszintén szólva sosem lett még puha! Biztosan az én készülékemben van a hiba, de még nem sikerült reprodukálnom a puha sütit.
Valószínű az is közrejátszik, hogy a gyerekek lelkes segítségével egyenesen arányos a liszt exponenciálisan növő mennyisége is. Na de új év, új recept, hátha!
Sok sikert az elkészítéshez, és remélem, ez már tényleg puha lesz!:-)
Hozzávalók
tészta
- 1 kg finomliszt
- 30 dkg porcukor
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 14 g mézeskalács fűszerkeverék (1 tasak)
- 30 dkg margarin
- 250 ml méz
- 3 db tojás
máz
- 2 db tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
Elkészítés
tészta
- Először a száraz hozzávalókat keverjük alaposan össze, majd jöhet a tojás, a méz és a picit megolvasztott margarin. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk.
- 3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 0,5 cm-es vastagságúra a tésztát. Kiszaggatjuk, sütőlemezre tesszük, ne szorosan, mert sülés közben összenőnek. Megsütjük.
máz
- 2 tojásfehérjét félig felverünk robotgéppel, majd 30 dkg porcukrot apránként hozzádolgozunk, és keményedésig keverjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc