Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A várakozásokat jóval meghaladó mértékben vettek részt hat ország óvodái a Tehetsz méh többet! program decemberben meghirdetett méhes rajzpályázatán, amelyben a 3–7 évesek saját eszközeikkel mutathatták meg, milyen fontosak életünkben a beporzók.

Mindenki komolyan vette a pályázatot

Nemcsak a gyerekek, hanem velük összefogva óvodapedagógusok, nevelők, intézményvezetők és szülők is komolyan vették a pályázatot, minden hetedik magyarországi óvodából küldtek egyénileg vagy csoportosan készített rajzokat, valamint öt szomszédos ország negyven településéről is. A Magyar Természettudományi Múzeumban áprilisban megnyíló, a beporzók munkájáról szóló kiállításon a tervekkel ellentétben nemcsak a nyertes, hanem valamennyi rajzot bemutatják. A fődíj tíz mázsa magyar termelői méz, amely tíz óvoda éves mézfogyasztását biztosítja, emellett tíz különdíjat is kiosztottak.

A díjakat tavasszal kapják meg az iskolák és óvodák

A december végén meghirdetett felhívásra a várakozásokat jóval felülmúlva, 6 országból 6289 pályázat érkezett 468 település 707 óvodájából, elsősorban kistelepülésekről, de városokból és Budapestről is. Minden magyarországi megyéből küldtek be rajzokat, valamint 40 határon túli – horvátországi, szerbiai, szlovákiai, romániai, ukrajnai – településről.A Tehetsz méh többet! program és a kampány szervezői tavasszal személyesen viszik el a díjakat valamennyi óvodába.


Tavaly decemberben összesen tízezer mesekönyvet és százezer színező foglalkoztatófüzetet juttattak el a Tehetsz méh többet! kampány alapítói az ország valamennyi, tízezer főnél kisebb településének óvodáiba. A 2406 intézmény Várszegi Adél Zümmögés erdőn-mezőn – Bolyhos és Szofi kalandjai mesekönyvét és a hozzá tartozó, Zümmögés erdőn-mezőn – játékos fejtörők ovisoknak foglalkoztató füzeteket kapta meg több példányban.

A Tehetsz méh többet! szakmai összefogás célja, hogy felhívja a figyelmet a méhek megmentésére, illetve ösztönözze a hazai mézfogyasztást, és ezáltal segítse egészségünk védelmét.

Rajzpályázatot hirdettek a témát illetően

A kisgyermekeknek szóló program keretében országos rajzpályázatot is hirdettek, hogy a 3–7 éves gyermekek saját eszközeikkel mutathassák meg, milyen fontosak életünkben a méhek. A pályázatra mind a 2400 óvodából várnak gyermekrajzokat február végéig.

Kiállítás, méz nyeremény és egy méhcsalád örökbefogadása vár a nyertesekre

A pályázaton nyertes tíz óvoda idei mézfogyasztását, egyenként 100–100 kilogramm magyar termelői mézet, a Tehetsz méh többet! program biztosítja. A rajzokat kiállítják a Magyar Természettudományi Múzeumban, valamint bemutatják a kampány honlapján is. A pályázat tíz különdíjas óvodája pedig örökbe fogadhat egy-egy méhcsaládot egy méhész gazdánál. A méhek munkáját követni tudják a gyermekek, és az örökbefogadásról oklevelet is kapnak.

Képek: nkp.hu, hellovidek.hu