Kezdőlap LIFE MAGAZIN Család-gyerek

Biztos, hogy a mikuláscsomagtól lett hiperaktív a gyerek?

A drága jó Mikulás csokit csokival, és még egy kis csokival hozott idén is. Bezzeg 30 évvel ezelőtt még a csizmánk párját sem volt érdemes kirakni az ablakba, hiszen a kis télapó figura és az a pár szem szaloncukor, jó esetben 2-3 mandarinnal körítve egyetlen lábravalóban is elfért.

A legtöbb háztartásban idén is túlzásba esett a piros subás, nagybajuszos, hósapkás Mikulás. A mikuláscsomagok tele voltak csokoládéval, nyalókával, gumicukorral és tulajdonképpen mindennel, ami árt a fogaknak és feltehetően felpörgeti a gyereket.

A cukor tényleg hiperaktivitást okoz?

Az élelmiszerekhez hozzáadott cukor valóban függőséget okoz. Sőt, még azt is kijelenthetjük bátran, hogy az elhízás mögött is a túl sok cukorfogyasztás áll. Az már viszont nem olyan biztos, hogy az édesség jelentős hatással lenne gyermekeink viselkedésére.

Az 1990-es években több tanulmány is igazolta, hogy nem a cukor a hunyó, mégis sok szülő ezt nem képes elfogadni. Egy 1994-es vizsgálatban például a kutatók 50 gyermeket “tömtek” olyan édességekkel, melyekben édesítőszer volt, erről azonban a szülők nem tudtak. Ők csupán arról voltak meggyőződve, hogy – ahogy korábban is tapasztalták – a cukorra érzékeny gyermekeik hiperaktítvak lesznek az édességtől. Ebben az esetben kiderült, hogy a szülői mentalitás összefügg azzal, hogy elhitték a cukor a felelős gyermekük viselkedéséért. A vizsgálat alatt az is megfigyelhető volt, hogy ezek az anyák túlzottan óvták, emelett gyakran kritizálták gyermekeiket.

Mi a helyzet akkor a mikulácscsomaggal a kezükben rohangáló kicsikkel?

Gyakorló anyaként én is megesküdnék rá, hogy az utóbbi pár napban gyermekeim kifordultak önmagukból, és erről bizony csak az a gonosz puttonyos tehet. Pedig az az igazság, hogy ez bizony csak annyiban a Télapó hibája, hogy az ünnepek környékén a kicsiknek felborul a napirendje, különleges mesebeli figurákkal találkoznak, akik még sokszor álmaikat is megszínesítik és ilyenkor hajlamosak a szülők is kicsit többet engedni, hiszen ünnep van. Nem ítélkezem, csak mielőtt vasvillával kergetnénk el a Mikulást jövőre, érdemes a saját házunk táján is söprögetni.

Ettől még azért a cukor nem egészséges, ezt ne feledjük! Ha a hiperaktivitásért az édesség ugyan nem felelős, az kétségtelen, hogy a túlzott cukorbevitel rengeteg egészségügyi problémával összefüggésbe hozható. Éppen ezért törekedjetek arra, hogy a jól osszátok be a mikuláscsomagot és ha tehetitek, gondoljatok ilyenkor azokra is, akiknek jóval kevesebb jutott az idei csizmába!